«У вересні ми встановимо перший біонічний протез другого покоління» – інженер-протезист (ВІДЕО)

1 17 6 bebionic 2. біонічний протез, протезування, реабілітації

Інженер-протезист розповів про технології протезування в Україні


Отримувачів біонічних протезів ми обирали серед тих, хто до нас звертався раніше. Важливо, що до встановлення біонічного, потрібно деякий час ходити з первинним протезом. Коли м’язи напружуються – імпульс передається у пристрій і відбувається керування протезом. Після ампутації кукса (залишок ампутованої кінцівки) набрякає, пізніше вона худне, втрачається контакт між електродом і шкірою, протез припиняє працювати. Були випадки, коли постраждалі під час подій на Майдані за волонтерські гроші отримали коштовні протези в Європі, але просто не могли користуватися кінцівками. Двоє бійців уже користуються протезами першого покоління, тобто для них це вже не актуально. Третьому хлопцю без двох рук за допомогою українців в Іспанії ми виготовили первинний протез на одну руку, а протез на другу – профінансувала держава.

У травні на базі нашої майстерні був спільний американо-канадський проект, який організувала українська діаспора в Канаді. Під час нього ми встановили військовим три біонічні протези. Можна сказати, що біонічні протези вже були встановлені в Україні, щоправда, не нашими фахівцями. Киянин, який отримав біонічний протез за кордоном, нещодавно приходив до нас, щоб показати бійцям, як користуватися кінцівкою. Зараз троє хлопців поїхали в Італію, але комплектуючі до їхніх протезів усе одно будуть англійські. Також згідно з постановою Кабміну, для трьох хлопців діє програма протезування, але їх ще чекає підготовча робота.

«Тепер, щоб полагодити закордонний протез, непотрібно нікуди їхати»

– Біонічний протез другого покоління – найновіша модель на ринку. Можливо, хтось виготовляє дещо краще, але приватно. Я знаю, що в США є нові розробки, але на ринку їх немає. Такі біонічні кисті, окрім англійської компанії Steeper, виробляє ще німецька компанія Ottobock та Touch Bionics. В Італії також велике виробництво. Але перш ніж ставити протези в Італії, потрібно, щоб вони пройшли випробування на електромагнітне випромінювання та силові навантаження.

У нас немає мети забезпечити протезами всіх. Хочеться привезти нову технологію в Україну і навчитися обслуговувати біонічні протези. Важливо, що тепер, щоб полагодити закордонний протез, непотрібно нікуди їхати.

Ми виготовили близько тридцяти нижніх кінцівок. Їх протезування у нашій майстерні проходить майже безпроблемно. Ми маємо контракти з американськими і німецькими компаніями на постачання комплектуючих, беремо навіть дуже складні ампутації: пальці, кисті, гомілки, стегна, навіть вичленення стегна (коли воно повністю відсутнє). У нами протезованих стопах можна навіть бігати: опорна поверхня адаптується під каміння, забезпечує контакт з поверхнею, людина може пришвидшувати рух, виглядає природніше, витрачає менше сил.

Ця технологія важлива для нас, бо протези потрібні не лише тим, хто брав участь у військових діях. Дуже багато людей втрачають кінцівки після хвороби. 70% ампутацій відбувається внаслідок судинних захворювань, 20% – після цукрового діабету, 3-5% – після травми і 5% дітей народжуються без кінцівки.

«Сфера реабілітації в Україні ще не дуже працює»

Сфера реабілітації в Україні ще не дуже працює, не вистачає фахівців для роботи з ампутантами. Одного харківського інституту протезування недостатньо для всієї країни. Ми не можемо повністю реабілітувати бійців. Зараз відправляємо їх в австрійський реабілітаційний центр – фактично школу ходьби. Потрібна реабілітація, пов’язана з координацією та тренуванням м’язів. У нашій майстерні є коридор і бруси, ми даємо комплекс вправ, є невелика кімната в госпіталі, але нам потрібен центр чи відділення для реабілітації. Також потрібні психологи, бо часом люди не хочуть вчитися ходити на протезах, погоджуються залишатися у візочку, ходити з милицями.

Наш герой – Саша Чалапчій утратив дві кінцівки, але не погодився їхати за кордон, опанував електронні протези. У нього народилася друга дитина, а на ті гроші, які йому виділила держава як компенсацію за втрату функцій, він започаткував власний бізнес.

Маргарита Тулуп

«Copyright © 2015 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*