Фахівці ісландської фірми OSSUR поділилися з українцями досвідом зі складного протезування нижньої кінцівки

1 02 5 11908042 1646699075572262 1466578900 n 1 2. ossur, протезування, реабілітації, інвалідністю

1 02 5 11908042 1646699075572262 1466578900 n 1
фото: pidmoga.info (2)

На прес-конференції 28 серпня у Львові представники спеціалізованих компаній, закордонні та вітчизняні фахівці протезної галузі, поділилися одним з перших досвідів складного протезування

У прес-конференції взяли участь: Томас Бурій, представник компанії OSSUR, Майкл Качерай, керівник групи компаній Stalmed, Олексій Краснощоков, голова Ради ГО «Підмога.інфо», Голова Експертної групи з питань протезування Громадської ради при Фонді соціального захисту інвалідів. Серед запрошених була також команда протезистів компанії OSSUR, що поділилися досвідом складного протезування з українськими фахівцями; протезисти та реабілітологи, які взяли участь у проекті та перейняли досвід складного протезування для використання в подальшій практиці; учасник АТО Остап Гавриляк, котрий пройшов безкоштовне складне протезування з використанням новітніх технологій.

Відсутність достатніх технологій і конкуренції призводить до того, що наші бійці з ампутаціями різної складності не можуть отримати гідні протези та реабілітаційні умови. Виною цьому є й законодавчі колізії, і недоступність сучасних технологій, відсутність відповідного досвіду протезування у вітчизняних фахівців. Практично відсутні умови для проведення якісної реабілітації.

Однак протягом останнього року все більше іноземних фірм зацікавлені в українському протезно-ортопедичному ринку. Тим часом, з огляду на ситуацію, яка склалася в Україні, необхідність розвитку тактичної медицини є очевидною.

Як повідомив на прес-конференції Майкл Качерай, 27 серпня робота в Україні лише стартувала. Головною ж її метою є навчання українських спеціалістів-протезистів новим технологіям протезування від світових брендів. М. Качерай зазначив, що протезування за кордоном не є ефективним, потрібно розвивати український потенціал, українські протезні майстерні та українських спеціалістів-протезистів і реабілітологів.

Також Майкл Качерай наголосив, що він має намір продовжувати розвиток активної співпраці з українськими протезистами та реабілітологами. Першочерговими завданнями він назвав обмін досвідом та постачання якісних комплектуючих для протезування людей з інвалідністю. М. Качерай висловив сподівання, що держава сприятиме в залученні нових світових технологій в Україні та запровадженні нових стандартів реабілітації і створить всі необхідні для цього умови.

Передумовою для вдалого завершення кожного протезування є ефективна співпраця протезиста та пацієнта, базована на індивідуальному підході. Протезна галузь є невід’ємною складовою процесу реабілітації, яка забезпечує повернення пацієнта до активного способу життя.

Томас Бурій наголосив на необхідності комплексного підходу до протезування. Індивідуальне рішення необхідно підбирати до кожного окремого пацієнта. Якщо українські фахівці отримають світовий досвід, процес реабілітації людей з інвалідністю проходитиме більш ефективно. З часом можливості та навички пацієнта поліпшуватимуться, а активна участь пацієнта в цьому процесі сприяє швидшому пристосуванню до нових умов та фізичних можливостей.

Олексій Краснощоков вважає, що внаслідок появи на українському ринку нових виробників якісних протезів конкуренція значно зросте, що слугуватиме стимулом до підвищення якості вітчизняних виробів. Відтак нашим бійцям, а також іншим людям з інвалідністю не доведеться долати тисячі кілометрів, аби отримати протезування, що задовольняє потреби людини в елементарних аспектах життєдіяльності.

1 02 5 img 2469 2

Одним із перших бійців, який отримав протезування на безоплатній основі, з використанням технологій фірми OSSUR, став «кіборг» Остап Гавриляк. Тиждень тому його відзначили державною нагородою за мужність, а тепер О. Гавриляк отримав безкоштовний протез під час проведення майстер-класу для фахівців. Для проведення цього процесу потрібні лічені години за умови наявності новітніх технологій. Україна не має відставати від світових тенденцій.

Довідка. Метою проекту «Підмога.інфо», що його здійснює БО «БФ «Підтримка України», є створення сучасної та прозорої протезної галузі в Україні, надання повної інформації про протезування в Україні, розробка та втілення дієвого механізму виконання комплексного протезування для військових та інших громадян України, які постраждали під час військових дій на сході України; сприяння зміні українського законодавства та усуненню корупційних схем з метою якісного, вчасного та повного забезпечення всіх категорій населення, що потребують протезування, технічними засобами реабілітації силами та коштом держави. Сайт: pidmoga.info.

Компанія Stalmed працює в Україні 17 років та має офіси в Україні, США та Європі – www.stalmed.com/ua, www.prosthetics-ua.com/uk/, компанія OSSUR – www.ossur.com.

Львівська газета

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*