Створення умов для підтримки життя в громаді людей з інвалідністю

1 16 1 6 2. инвалидам, інвалідністю

1 16 1 6 1

На Вінниччині стартує «пілотна» соціальна програма «Тренінговий центр самостійного проживання для людей з інвалідністю у громаді», спрямована на допомогу соціально незахищеним сім’ям людей з інвалідністю, які мають фізичні, сенсорні, розумові та психічні порушення, в тому числі, з нещодавно набутою інвалідністю в зоні АТО. Мета програми створити умови для підтримки їх самостійного життя та забезпечення «включення» до місцевої громади, з метою недопущення їх ізоляції та сегрегації від спільноти.

Презентація програми відбулася 7 вересня ГО «Асоціацією захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця» у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Захід розпочався із вступного слова директора комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», голови Ради Асоціації захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця» Світлани Демко.

«Люди з інвалідністю – найбільш ізольована категорія населення. Реалізація Програми «Тренінговий центр самостійного проживання для людей з інвалідністю у громаді» сприятиме створенню умов толерантного відношення місцевої громади до потреб і можливостей людей з важкими формами інвалідності в тому числі, з нещодавно набутою інвалідністю учасників АТО» відзначила Світлана Демко. За її словами робота Тренінгового центру розпочнеться з 21 вересня та буде проходити в спеціально відремонтованих та обладнаних приміщеннях Асоціації «Відкриті серця» в селі Дорожне, Вінницького району, в яких є кімнати для проживання, їдальня, майстерні трудової зайнятості, універсальний спортивний майданчик зі смугою орієнтації та вуличним тренажерним комплексом.

«Транзитне місця проживання, організація медичного патронажу, харчування під час навчання. Курс навчання одночасно проходитимуть 14 осіб з інвалідністю та члени їх сім’ї. Тривалість навчального курсу складатиме 7 днів» – такі, за словами Світлани Демко надаватимуться послуги.

Заступник Голови ради Асоціації захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця», координатор проекту «Разом живемо – разом відпочиваємо» Наталя Головко зазначила, що всі заходи, які будуть здійснюватись в рамках програми сприятимуть покращенню якості життя родин людей з важкими формами інвалідності та людей з нещодавно набутою інвалідністю в зоні АТО, які опинились в складних життєвих обставинах.

«Заплановано провести навчання за курсами розвитку та підтримки навичок самостійного проживання, навичок в представництві інтересів та самоадвокатуванні, навичок орієнтації та переміщення в просторі на смузі орієнтації під час роботи трьох семиденних тренінгових модулів для людей на візках, для людей з сенсорними порушеннями, для людей з розумовими та психічними порушеннями» – відзначила Наталя Головко.

Також вона наголосила на тому, що безпосередньо участь у програмі, в тому числі з нещодавно набутою інвалідністю учасників АТО, будуть брати їх опікуни, законні представники та члени сім’ї. Опосередковано візьме участь в програмі близьке оточення людей з інвалідністю, фахівці соціальної сфери, посадові особи місцевого самоврядування, на яких буде спрямована інформаційна кампанія програми.

Досвід, здобутий при реалізації Програми з інформаційними матеріалами, буде розповсюджений на території Вінницької області, що підвищить кваліфікацію та чутливість установ, які залучені до розробки та здійснення соціальних послуг у сфері соціального захисту людей з інвалідністю. Результати апробації тренінгових модулів будуть покладені в основу рекомендацій по впровадженню моделей незалежного проживання на регіональному рівні.

Світлана Демко резюмувала, що за результатами програми буде розроблена та подана на розгляд в комісіях та на затвердження в обласній Раді постійнодіюча програма «Тренінговий центр самостійного проживання для людей з інвалідністю у громаді». Програма «Тренінговий центр самостійного проживання для людей з інвалідністю у громаді» буде реалізовуватись Асоціацією захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця» в соціальному партнерстві з комунальним закладом «Вінницький обласний центр соціально – психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Вінницька ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*