Полтавщина готова приймати загальнодержавні заходи українців з особливими потребами

1 09 4 dsc 0019 4 2. особливими потребами, інвалідів

1 09 4 dsc 0019 4 1

Наступного року полтавці цілком можуть стати свідками всеукраїнських змагань, спортивних зборів та фестивалів за участі людей з обмеженими фізичними можливостями. Принаймні, проведення таких заходів на терені Полтавщини ініціюватиме голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Про це очільник області повідомив 5 листопада під час конференції обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Спілка інвалідів України».

— Через психологічні бар’єри цього літа у таборах вдалося оздоровити лише 17 діток з особливими потребами, — прокоментував Валерій Головко. — Батьки бояться відпускати своїх дітей не лише тому, що вважають, що їм буде некомфортно, а побоюються, що їх будуть ображати. Є такі моменти — і цей бар’єр нам потрібно ламати разом. Саме тому ми хочемо проводити в Полтавській області спортивні збори, змагання, фестивалі за участі відомих українців із особливими потребами. Щоб полтавські діти, їхні батьки побачили, що у сучасному світі людина з особливими потребами може бути успішною і жити повноцінним життям.

Проведення таких заходів у Полтавській області наступного року Валерій Головко ініціюватиме через Міністерство соціальної політики, Міністерство сім’ї, молоді і спорту, щоб загальноукраїнські заходи проходили саме на теренах Полтавщини. Тим паче, що область має і досвід, і певні напрацювання щодо проведення різних заходів серед людей з обмеженими фізичними можливостями.

Як прокоментував голова Полтавської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Спілка інвалідів України» Сергій Чумак, у практичній роботі представникам його організації найважче — це вивести людину з особливими потребами із чотирьох стін її власного дому. І щодо оздоровлення дітей також.

Наступного року полтавці вже планують організувати фестиваль хорових колективів, на який, до того ж приїдуть гості з Німеччини. Ще Сергій Чумак запропонував розробити туристичний маршрут по річці Ворскла і відновити сплав на плотах, на який свого часу в область приїздили туристи з особливими потребам з усієї України. Голова ОДА ідею підтримав. І у відповідь запропонував Полтавській обласній організації інвалідів розробити план заходів та пропозицій, аби внести їх, зокрема, і до обласної профільної програми.

— Маємо намір залучити до фінансової підтримки полтавців з особливими потребами не лише можливості обласного бюджету, а й вийдемо з ініціативою до влади на місцях. Пропонуватимемо, щоб на рівні районів, міст, сіл та селищ долучилися до підтримки інвалідів, розвитку інваспорту, відпочинку дітей з особливими потребами на умовах співфінансування. Ми розпочинаємо цю роботу. І наступного року взагалі плануємо зробити обласний бюджет соціальним, передбачивши фінансування програм не лише на підтримку полтавців з особливими потребами, а й учасників АТО та їхніх родин, мешканців області, які потребують соціального піклування, — наголосив Валерій Анатолійович.

Полтавська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*