Через підробку документів МОЗ закриває дітям з аутизмом двері до школи і повноцінного життя

1 13 4 IMG 1624-1 2. аутизмом

1 13 4 IMG 1624-1 1

Батьки дітей з аутизмом викрили підробку документів Міністерством охорони здоров’я, в результаті чого було скорочено фінансування програми лікування на 70%. Також МОЗ закуповує препарат, який дітям до 18 років взагалі не можна вживати. Інструкцію до психотропного препарату «риспетрил» було змінено, в результаті чого з інструкції зникло застереження до прийому дітям і з’явилось показання до аутизму.

«18 мільйонів гривень – така справжня потреба у фінансуванні лікування дітей з аутизмом на 2015 рік, яку попередньо було зібрано з регіонів. Саме ця цифра стояла у паспорті бюджетної програми на момент підготовки документів. Але коли документ пішов далі – декілька внутрішніх сторінок було замінено, в результаті чого потребу і, як наслідок, фінансування скоротили до 5 мільйонів», – обурюється Євгенія Панічевська, голова «Асоціації батьків дітей з аутизмом», яка є членом постійної групи МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель лікарських засобів для дітей з розладами спектру аутизму. «Для дитини, яка не може навчатися без необхідної медикаментозної підтримки, це означає закриті двері школи і відсутнє майбутнє».

Аутизм – це розлад, що виникає в наслідок порушення розвитку головного мозку. Діти з аутизмом здатні до навчання, але деяким з них потрібні медичні препарати, які допомагають їм концентруватись, долати поведінкові особливості, контролювати судоми. Без цих препаратів дитина вимушена сидіти вдома і, як наслідок, не мати змоги навчатися, соціалізуватися і спілкуватися з однолітками. Вона стає ізгоєм.

Програма закупівель медпрепаратів по аутизму – єдина в Україні програма з дитячої психіатрії, яка фінансується державою. Це також єдина програма, яку скоротили в рамках програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дітей до 2016 року». Це єдина програма, кошти якої підуть на закупівлю за державний кошт психотропного препарату, який дітям вживати не можна. «Препарати для Влада дуже дорогі – біля 500 гривень за баночку, тому ми користуємось держаною програмою», – розповідає Наталя Сергейчук, мати 8-річного Влада. «Але давати йому сильний психотропний препарат, дія якого не досліджувалася на дітях, я не хочу! Мій син ходить до школи, йому подобається навчатися, в нього з’явилися друзі. Але я не знаю, чим загрожує Владу прийом препарату, дія якого на дітях не досліджувалася. Чиїсь корисливі інтереси можуть поставити хрест на житті і здоров’ї мого хлопчика!»

Цього року вперше на засіданні Комітету ООН по правам інвалідів заговорили про аутизм в Україні. «МОЗ звітував про успіхи і навіть готовність збільшувати програму закупівлі препаратів, включаючи потреби дорослих з аутизмом. Але завтра чиновники МОЗ, які займаються підробкою документів, сядуть за грати – ми будемо подавати позов до прокуратури і супроводжувати цей процес публічно, в тому числі на сесії ООН», – заявила Інна Сергієнко, консул «Аутизм-Європа».

Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*