14 листопада – Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

1 14 1 diabet261 2. діабетом

1 14 1 diabet261 1Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом — це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Дата 14 листопада обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.

За даними досліджень Міжнародного інституту діабету, до 2025 року кількість хворих у світі на цукровий діабет сягне 225 млн. людей, тому ВООЗ визначив цукровий діабет неінфекційною епідемією XXI століття. Складність же проблеми визначає не лише широке розповсюдження, але і швидкий розвиток ускладнень, які спричиняють інвалідність і смерть хворих.

Діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.

Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції, провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма; різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету).

Існує два типи діабету: діабет першого типу (інсулінозалежний) характеризується відсутністю виділення інсуліна. Діабет другого типу (інсулінонезалежний) є результатом неефективного використання вже виділеного організмом інсуліну. Цей різновид діабету уражує 90% всіх хворих на цукровий діабет в світі і є в значній мірі наслідком надмірної ваги та низької фізичної активності.

Завдяки здоровому харчуванню, регулярній фізичній активності, підтримці нормальної ваги тіла, відмові від куріння та відсутність емоційних перевантажень можна запобігти або відстрочити захворювання діабетом другого типу.

Святошинська районна в м.Києві державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*