Вийти з соцмереж

1 16 3 index 1 2. особливими потребами

1 16 3 index 1

У Львові відбулися перші зустрічі в рамках акції #накавуздругом, започаткованої переселенцем з Донеччини Романом Кисляком з ДЦП. Львів’яни разом з людьми з особливими потребами відвідали кілька кав’ярень та ресторанів у різних мікрорайонах міста. Однак охочих не лише обуритися у Facebook дискримінацією людей з особливими потребами, а й прийти на реальні зустрічі виявилося вкрай небагато, повідомляє “Zaxid.net”.

Нагадаємо, що після інциденту в ресторані Vapiano Роман Кисляк оголосив початок акції #‎накавуздругом, покликаної змінити у суспільстві ставлення до людей з особливими потребами. Сам Роман, до речі, в рамках акції зустрівся за кавою з мером Львова Андрієм Садовим та отримав від нього пам’ятну монету в подарунок.

Цю акцію підтримали небайдужі львів’яни. Вони вирішили у неділю, 14 лютого, зустрітися з людьми з особливими потребами та пригостити їх кавою і солодощами.

Організатори акції визначили п’ять локацій для зустрічей – в центрі, коло нового ЦУМу, ТРЦ King Cross Leopolis, а також на Левандівці та Сихові. Журналіст ZAXID.NET долучилася до зустрічі на проспекті Свободи.

Близько 15 години на проспекті Свободи перед пам’ятником Шевченку почали збиратися люди з обмеженими можливостями. Випити каву в колі нових друзів тут вирішили шестеро незрячих і четверо людей в вадами слуху. Сюди ж прийшов організатор акції голова товариства «Зелений хрест» Олександр Волошинський.

1 16 3 1382650 1408812 2
Незрячі чекають на зустріч на просп. Свободи

Утім, людям з особливими потребами довелося почекати. Охочі пригостити їх львів’яни прийшли трохи згодом і їх виявилося небагато – шестеро дорослих і двоє дітей. Ця компанія і вирушила на кавування.

1 16 3 1382650 1408813 3
Двоє учасниць акції із саморобним міні-плакатом #накавуздругом

Знайти незайняті столики у львівських кав’ярнях у неділю також було непросто, тож учасникам акції довелося трохи поблукати міськими вулицями в пошуках вільних кав’ярень. Зрештою учасники акції розділилися на дві групи та знайшли місця в двох кав’ярнях у провулку Крива Липа. Там львів’яни пригостили нових друзів кавою, тістечками та морозивом.

Молода незряча дівчина Аня прийшла на акцію разом зі своїм чоловіком. Для Ані родина львів’ян замовила американо та тістечка макаруни. Дівчина охоче спілкувалася з дітьми та розповідала про себе.

«Я прийшла тому, що хочу підтримати цю акцію. Хочу показати, що інваліди – такі самі люди, як і всі інші. Думаю, що не важливо, здорова людина чи ні. Повага має бути до всіх», – каже Аня.

1 16 3 1382650 1408814 4
Аня п’є каву з тістечками

Пані Мирослава також має проблеми із зором. Вона прийшла на проспект Свободи разом з кількома такими ж друзями. Для них львів’яни замовили капучіно з мафінами.

«У мене інвалідність по зору. Це все мої друзі, і ми прийшли разом випити кави. Ми часто спілкуємося, допомагаємо одне одному», – розповідає Мирослава.

Вона наголошує, що людям з особливими потребами вкрай важливо спілкуватися не лише між собою, а й зі здоровими людьми. «Це дуже добре вийти разом на каву у гарний вихідний день. Треба спілкуватися з усіма, бо не може людина замкнутися лише у своєму колі», – переконана Мирослава.

Говорили незрячі переважно не про проблеми зі здоров’ям. Вони ділилися з новими друзями своїми кулінарними вподобанням, рецептами та розповідали про те, чим займаються в житті.

1 16 3 1382650 1408816 5
Посиденьки за горнятком кави в колі нових друзів

Молоді хлопці та дівчата з вадами слуху вирішили разом сісти за один столик. Вони замовили каву з морозивом.

Попри те, що всі, хто прийшов на зустріч у центрі Львова, були задоволені спілкуванням, організатор Олександр Волошинський каже, що очікував більшого. За його словами, у Львові багато людей з особливими потребами, однак «витягнути з дому» їх виявилося складно. Якщо незрячі і глухонімі відгукнулися на пропозицію зустрічі охоче, то візочників, людей з ДЦП та іншими вадами опорно-рухового апарату в центрі не було.

Волошинський розповів, що лише один візочник приїхав на зустріч на Сихові. Там же були ще двоє людей з особливими потребами та кілька львів’ян, які вирішили їх пригостити. Натомість до нового ЦУМу і в ТРЦ King Cross Leopolis, за словами організатора, прийшли по кілька львів’ян, однак пригощати їм не було кого.

Волошинський також розповів ZAXID.NET про те, що у суботу на оголошений ним невеликий майстер-клас із спілкування з людьми з інвалідністю не прийшов ніхто.

Попри те, що акція вийшла не масовою, організатори сподіваються, що в подальшому нею зацікавляться набагато більше як здорових людей, так і людей з особливими потребами не лише у Львові, а й в інших містах.

«Ця ініціатива пішла зі Львова, але сподіваємося, що її підтримають в усій Україні. Зараз життя для людей з особливими потребами у Львові потрохи, але стає комфортнішим, зникають бордюри на переходах. Сподіваюся, що тепер такі люди будуть частіше виходити з дому», – наголосив Олександр Волошинський.

Ірина Рєвунова

Усі фото Ірини Рєвунової/ZAXID.NET

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*