Тернопіль долучається до створення першої української аудіо-бібліотеки для незрячих

1 23 2 2 2. незрячих

1 23 2 2 1

У Тернополі шукають волонтерів для озвучення літератури для незрячих людей. Фахівці зазначають, що в Україні є невелика кількість шкіл для сліпих та слабозорих, а також брак підручників, надрукованих шрифтом Брайля. А створення DAISY-бібліотеки може стати для багатьох людей із вадами зору можливістю отримати освіту і реалізувати себе в житті.

«У травні 2014 року стартував міжнародний українсько-шведський проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». Проект передбачає створення першої української DAISY-бібліотеки», – розповідає бібліотекар відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Ростислав Гунько. – «Формат DAISY – це цифрові доступні інформаційні системи, це певний специфічний формат аудіо-книг, для якого характерно в першу чергу структурована розмітка для можливості зручної навігації. Користувач має можливість за лічені секунди знайти потрібний йому розділ, сторінку, параграф, закладку, примітку, буквально все».

На сьогоднішній день в Україні існує понад 1500 аудіо-книг, які вже конвертовані у формат DAISY. Проект продовжується. Список літератури, яку треба озвучити, вже сформований. Охочі долучитися до проекту повинні мати гарну дикцію, а також технічне оснащення – мікрофон, комп’ютер із програмним забезпеченням для аудіозапису. Існує спеціальна інструкція для начитування текстів.

– Книжки у сформованому списку в першу чергу україномовні, це як художня, так і навчальна література, підручники і посібники для учнів та студентів. Всі книжки, які підлягають начитуванню узгоджуються із координаційним центром, який знаходиться у Львові. Це Львівський обласний осередок всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів» і ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». До нас звертаються волонтери, як до інформаційних партнерів цього проекту в Тернополі. Вже зголосилися понад 10 людей різного віку, різних професій, серед них – журналісти, освітяни, є й школярі», – каже бібліотекар відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Ростислав Гунько.

Акція з озвучення книг для незрячих людей безстрокова. Перш ніж приступити до начитування книг, треба зробити пробний запис і надіслати на електронну пошту координаторів проекту. Детальнішу інформацію про проект створення першої української аудіо-бібліотеки для незрячих можна почитати на сайті www.openlife.lviv.ua.

Тамта Ґуґушвілі, Тернопіль, фото автора

«День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*