У Павлограді зросла кількість дітей-аутистів

1 04 5 untitled 2. аутизмом

1 04 5 untitled 1

За останні 10 років кількість людей із аутизмом у світі збільшилася в сотні разів.

В Україні аутизмом хворіють близько двох тисяч дітей. В області перебуває на обліку більше 60 дорослих з розладами аутизму. В Павлограді з розладами аутизму на обліку перебуває 19 дітей у віці з 5 до 16 років. Лише один із них навчається у звичайній школі. Решта – або ж проходять навчання вдома, або ж відвідують спеціалізовані заклади («Школа Ірини»).

За останні 10 років у Павлограді кількість дітей-аутистів значно зросла. У 2005 році не обліку у дитячих психіатрів міста перебувало лише 2 дитини із аутизмом. Повідомив міський дитячий психолог Михайло Михайлов.

Аутизм – це захворювання, що розвивається у дітей у віці приблизно 2 роки і проявляться в специфічних розладах розумової діяльності – порушенні діяльності емоційної сфери зі збереженням інтелектуальної складової мислення.

Аутичність – це коли людина цілковито заглиблюється в себе, поринає у створений нею власний світ.

Основне западання лікарів – адаптувати дитину до життя в суспільстві. І чим раніше розпочнеться лікування, тим більше шансів, що така адаптація пройде успішно. Адже приблизно 60% дітей, реабілітацію яких починають у віці 1,5-3 роки, мають змогу піти до загальноосвітніх шкіл.

Сигнали, що мають насторожити:

• Труднощі в соціальній сфері: дитина може не виявляти цікавості до ігор із дітьми чи рідними, або до будь-якої іншої взаємодії.

• Проблеми комунікації: можлива відсутність або затримка мовлення. Дитина не повторює за дорослими звуків, не всміхається у відповідь на усмішку, не виявляє емоцій за допомогою міміки у віці понад 9 місяців. Також можлива відсутність дитячого лепетання у віці 12 місяців, відсутність звичайних жестів, таких, як показування пальцем, простягання руки, щоб дотягтися або помахати на прощання. У віці один рік та більше – відсутність реакції при звертанні на ім’я . Можуть бути труднощі при контакті віч-у-віч.

• Дивна поведінка (рухи, що повторюються): дитина може, наприклад, упродовж тривалого часу крутитися, розгойдуватися, лаштувати іграшки в лінію тощо.

• Проблеми з моторикою: складнощі стосовно координації рухів, ходіння на вшпиньки.

• Сенсорні проблеми: підвищена чутливість до шуму, музики, світла, одягу, запахів, купання.

• Шлунково-кишкові проблеми: діарея, закреп, вибірковість щодо їжі.

По допомогу можна звернутись до дитячого психіатра за адресою: вул. Шевченка, 63, психо-неврологічний диспансер тел. 6-00-60

До речі

2 квітня – Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму

TV-News

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*