В МОЗ обговорили шляхи реформування та подальшого розвитку офтальмологічної служби в Україні

1 18 8 578555222149 1 2. глаукоми

1 18 8 578555222149 1

Під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я України Віктора Шафранського в МОЗ України відбулася нарада головних та обласних позаштатних спеціалістів зі спеціальності «Офтальмологія», «Дитяча офтальмологія» із залученням фахівців кафедри офтальмології НМАПО ім. П.Л. Шупика та Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України. Також у нараді взяли участь співробітники кафедр офтальмології медичних вишів, закладів післядипломної освіти МОЗ України та головний офтальмолог Міністерства оборони України Богдан Жупан. Учасники обговорили підсумки роботи офтальмологічної служби України у 2015 році, медико-соціальні проблеми глаукоми та шляхи їх вирішення, напрямки удосконалення організації медичної допомоги хворим офтальмологічного профілю в сучасних умовах.

Так, проблема удосконалення боротьби зі сліпотою в Україні визначається суттєвим погіршенням протягом останніх років ситуації з захворюваністю на основні інвалідизуючі хвороби ока: глаукому, захворювання сітківки, атрофію зорового нерва; труднощами своєчасної діагностики; високою вартістю і складністю лікування; високим рівнем інвалідизації хворих. Щорічно в Україні реєструється понад 3 тисячі нових випадків захворювань ока на кожні 100 тисяч дорослого населення, близько 2 тисяч з них потребують диспансерного нагляду. Серед первинних інвалідів по зору найтяжчу інвалідність мають інваліди на глаукому, яка в останні роки має тенденцію до збільшення показників поширеності. Факторами, які спричиняють постійно зростаюче число інвалідів-сліпих від глаукоми є: пізня стадія захворювання на момент його виявлення, високовартісні медичні препарати, недоліки в обстеженні хворих (згортання долікарського профілактичного вимірювання очного тиску), недооснащеність офтальмологічних кабінетів та інші. Інвалідність по зору є вагомою соціально-економічною проблемою та вимагає значних державних затрат.

За словами Віктора Шафранського, План дій для забезпечення загального доступу до здоров’я очей на 2014-2019 рр., схвалений Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я у 2013 році, має стати для України дорожньою картою на шляху подолання хвороби ока і запровадження гарантій профілактики, лікування, реабілітації та набуття динаміки оздоровлення пацієнтів з патологією зору. «В центрі будь-яких реформ в галузі охорони здоров’я повинні бути інтереси пацієнта з дотриманням принципів необхідності й достатності заходів лікування, рівних можливостей отримання офтальмологічної допомоги, гуманності, добровільності, доступності та відповідності сучасному рівню наукових знань», – зазначив заступник Міністра.

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності “Офтальмологія” Оксана Вітовська зазначила, що з метою попередження виникнення та розвитку офтальмологічних захворювань і пов’язаної з ними інвалідності, має бути налагоджена чітка та послідовна робота з удосконалення офтальмологічної допомоги в Україні. В першу чергу, це кадрове та матеріально-технічне дооснащення, доопрацювання уніфікованих клінічних та локальних протоколів, збільшення кількості та удосконалення роботи глаукомних кабінетів по Україні, вирішення питання можливостей трансплантації рогівки в Україні, збільшення частки надання допомоги в амбулаторних умовах, створення реєстру хворих на глаукому, розробки Державної програми профілактики сліпоти внаслідок глаукоми, націленість на профілактичну медицину.

Також нагальним, особливо в умовах війни в Україні, є питання реконструкції та очного протезування. Зокрема, потребує змін законодавство в частині віднесення протезів та епіпротезів до технічних засобів з можливістю їх використання в амбулаторних та побутових умовах.

Окремого вирішення потребує питання забезпечення інвалідів по зору засобами реабілітації (книги по Брайлю, аудіопрограмами), малозабезпечених верств населення штучними кришталиками, гіпотензивними краплями, інгібіторами VEGF, тощо.

1 18 8 578555222150 2

1 18 8 578555222151 3

1 18 8 578555222152 4

1 18 8 578555222153 5

Прес-служба МОЗ України

Міністерство охорони здоров’я України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*