«Як німецькі кошти сприяють змінам у дитячих закладах Києва?»

1 22 7 kindergarten 2. аутизм, особливими потребами

Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) завершив роботи на 4 дитячих садках міста Києва, на черзі – ще 25, робота над якими вже стартувала. У планах Фонду – розширювати цю роботу. «Я звертаюся до всіх керівників столичних ДНЗ із проханням готувати документи до конкурсу», – заявив у прес-турі виконавчий директор УФСІ Віктор Мірошниченко.

Всього завдяки цьому проекту у Києві буде створено понад 2 000 додаткових місць у дитячих садочках: у тому числі для дітей з сімей вимушених переселенців з Донбасу і Криму та дітей з особливими потребами (аутизм).

Вчора, 21.04.2016, Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) провів прес-тур, де на прикладі двох дитячих навчальних закладів (ДНЗ) №795 (проспект Маяковського 52А) та №486 (вул. Маршала Гречка 20Д) показав, як кошти ґранту уряду Федеративної Республіки Німеччини сприяють вирішенню важливих соціальних проблем київської громади, зокрема дітей із особливими потребами (аутизм), а також членів сімей внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

«Зараз у Києві завершилася робота на 4-х першочергових об’єктах проекту «Сприяння відновленню соціальної інфраструктури. УФСІ V». Його реалізує Український фонд соціальних інвестицій за фінансової підтримки уряду Німеччини. Загальний розмір німецького гранту – 14 млн. євро, майже 5 млн з яких призначена для київських садків. На початковому етапі проекту відкрито 15 додаткових груп у дитячих садках столиці – у том числі для дітей з Луганської, Донецької областей та Криму, які були вимушені покинути свої домівки, а також для дітей з особливими потребами. На створення цих груп наразі витрачено понад 12 млн. гривень», – сказав виконавчий директор УФСІ Віктор Мірошниченко.

«Наш садок перебував в оренді з 1996 до 2012 року, – розповідає завідувач дошкільного закладу №795 Юлія Троян. – Відтак, отримали ми його у незадовільному технічному стані. Втім, за три роки ми відновили садок на 100%. За сприяння Українського фонду соціальних інвестицій ми відкрили тут 4 нові групи на 88 діток, який виділив нам понад 4 мільйони гривень». Всього на реконструкцію цього ДНЗ було витрачено близько 12 млн гривень.

За словами Юлії Троян, особливістю їхнього ДНЗ є те, що у двох групах займаються діти з особливими потребами (аутизм). «Сьогодні у нас займається 19 дітей, хоча передбачалося, що їх буде не більше 8, – каже завідуюча. – Це свідчить про те, що у місті існує гостра нестача місць у дошкільних закладах для таких дітей».

Заняття у садочку №795 для дітей із аутизмом безкоштовне. «Діти не платять навіть за харчування, – констатує Юлія Троян. – Цей факт має неабияке значення, особливо з огляду на те, що майже 30% батьків таких дітей – це мами-одиначки». Зазвичай дітям з аутизмом дуже важко влаштуватися у державні дитячі садки, а перебування у приватних спеціалізованих закладах коштує досить дорого.

Для Києва досвід садочку №795 – унікальний. Схожі групи існують у Харкові та Дніпропетровську.

«Надзвичайно важливим елементом адаптації дітей з особливими потребами ми вважаємо інклюзію дітей з аутизмом у звичайні групи дитячого садочку. Причому, цей досвід є дуже корисним і для звичайних дітей. Батьки не заперечують проти спілкування своїх дітей з дітьми-аутистами, і ми можемо спостерігати, з якою турботою ставляться звичайні діти до своїх ровесників з особливими потребами, – констатує Юлія Троян. – Методичним посібником, який допомагає нам у роботі, є програма «Розквіт», рекомендована Міністерством освіти».

«Великою проблемою Деснянського району м. Києва є велика кількість вимушених переселенців, – каже заступник голови Деснянської районної державної адміністрації Алексєєнко Ірина Миколаївна. – Тільки зареєстрованих ВПО у нас налічується 10 тис. осіб. Проте реальна цифра, з урахуванням тих, хто не став на облік, за нашими підрахунками, перевищує 15 тис. осіб».

Соціальна та освітня інфраструктура Києва виявилася неготовою до такого збільшення кількості учнів та відвідувачів дитячих садків. «Втім, проекти Українського фонду соціальних інвестицій за підтримки міжнародних партнерів змогли послабити цю проблему», – констатує заступник голови районної державної адміністрації.

Не менш гостро стоїть проблема влаштування у садок дітей внутрішньо переміщених осіб у Подільському районі. «Тож із 29 дитячих садків Києва, відновлення яких взяв на себе УФСІ, 2 знаходяться саме у цьому районі», – каже виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Віктор Мірошниченко.

«Сьогодні завдяки програмі УФСІ ми відкрили 4 нові групи у нашому садочку, – розповідає директор ДНЗ №486 Бубенчикова Лариса Михайлівна. – Плануємо відкрити тут ще 3 групи. Наш проект спрямований на задоволення потреб членів сімей внутрішньо переміщених осіб, насамперед, із Донбасу та Криму».

«Мені дуже приємно сьогодні бути в черговий раз у цьому дитячому садочку. І його керівництво, і Подільська районна державна адміністрація – це наші партнери, – наголосив керівник УФСІ Віктор Мірошниченко. – Адже всі наші проекти втілюються у життя у партнерстві з місцевою громадою, яку сьогодні представляє колектив дитячого садочку. Український фонд соціальних інвестицій впроваджує їх за рахунок коштів німецького бюджету. Невдовзі нашому Фонду виповниться 16 років. Ми працюємо за кошти іноземних донорів. Нашими фінансовими донорами у різні часи були Світовий банк, уряди Німеччини, Швеції, Японії, Великобританії, представники інших державних, а також недержавних структур».

За словами Мірошниченка, всі проекти Фонду спрямовані на соціальний розвиток громад. «Останній наш масштабний проект – це допомога внутрішньо переміщеним особам в різних напрямах: створення умов для проживання, а також для реалізації їхніх соціальних потреб, – наголосив він. – Сьогодні ми працюємо у трьох областях: Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій. Також створюємо умови для освіти дітям, які були вимушені переїхати до Києва і до Львова».

У Києві, за словами Віктора Мірошниченка, був проведений конкурс. «Із 40 претендентів ми відібрали 29 дитячих садків. Хочу поінформувати, що через декілька місяців проводитимемо додатковий набір учасників нашого проекту. Тож звертаюся до усіх керівників столичних ДНЗ: готуйте ваші плани щодо розширення своїх дитячих садків, будемо розглядати. Можна сказати, що завдяки цьому проекту в Києві буде створено понад 2000 додаткових місць у садочках. А завдяки додатковому відбору до проекту, за нашими підрахунками, буде ще одна тисяча дітей, які зможуть влаштуватись у дитячі садки», – звернувся до присутніх Віктор Мірошниченко.

За його словами, всі проекти втілюються за підтримки районних та міських органів влади. «Ми відчуваємо дуже вагому підтримку і допомогу, починаючи від розробки документації державних будівельних норм і дозволів. І це дійсно можна зробити тільки, якщо є надійне плече громади, наша фінансова допомога і сприяння адміністрації», – сказав Віктор Мірошниченко.

За його словами, німецький інвестор ставить вимоги до робіт на об’єктах, які він фінансує. «Мають бути вагомі результати щодо кількості дітей, які додатково будуть відвідувати дитячі садочки. У Києві це діти переселенців, які без черги йдуть у дитячі садки. Тож метою проекту є збільшення кількості місць у них. Також є технічні вимоги. Кілька десятків років тому, коли будувалися ці дитячі садки, існували зовсім інші вимоги до освітлення і теплозбереження, комфорту і якості матеріалів, – каже Віктор Мірошниченко. – Сьогодні німецька сторона ставить певні, достатньо високі вимоги до матеріалів. Ми використовуємо як правило вітчизняні матеріали, але вони того рівня, який вимагають інвестори. Якщо це вікна, то у них має бути 5-и камерний профіль, подвійний склопакет з напиленням. Це LED освітлювальне обладнання. І результат ви сьогодні бачите. Дуже приємно, що дійсно вирішується питання щодо комплектації цих груп. Ми побачили тут прекрасні меблі та інший інвентар, який придбаний за кошти місцевого бюджету. Також дуже добре, що тут залучені батьки дітей, як представники місцевої громади. Це, до речі, також досить поширений принцип міжнародних проектів – залучати членів місцевих громад до безпосередньої реалізації проектів та прийняття рішень».

Ще один важливий аспект – усі роботи на своїх мікропроектах УФСІ планує через призму енергозбереження. «Ми проводимо енергоаудит, даємо рекомендації і досягаємо комплексного ефекту, який у середньому приносить на одному закладу 250-700 тисяч гривень економії за рік щодо витрат на опалення. Сприяє цьому утеплення стін, якісні столярні вироби, ощадливі системи опалення. А також інші заходи, які ми проводимо на об’єктах».

Інший проект УФСІ за кошти німецького уряду впроваджується у трьох областях – Вінницькій, Кіровоградській та Львівській. «Це 93 різні заклади, переважно школи та дитячі садки, а також водогони – каже Віктор Мірошниченко. – Цьогоріч ця програма закінчується. Тож у цьому році ми розпочали нову програму – зі створення місць для проживання та отримання освітніх послуг для переселенців у Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Вона працюватиме у 16-и містах – 16 житлових об’єктів і 16 освітніх закладів – за вибором громади, а також 3 інтернатні заклади в цих областях. У місті Львові буде відновлено будинок для проживання переселенців, а також дитячий садок для дітей переселенців. В цьому році ми починаємо реалізовувати цей проект. Як правило тривалість нашого проекту – 2 роки. Тому ми плануємо і київський проект завершити наступного року. Але основні результати ми плануємо отримати вже у цьому році».

Ще один важливий аспект – контроль за використанням коштів. «Механізми, які ми використовуємо ще з 2000-го року – це процедури Світового банку. Вони вважаються більш прогресивними і більш захищеними від елементів корупції, ніж традиційні, у тому числі і державні тендери, – сказав Віктор Мірошниченко. – Суть цих процедур у тому, що по-перше, об’єкт обирає сама громада. Наприклад, колектив дитячого садка сам вирішує: брати йому участь у тендері чи ні. Так само зібралася громада, наприклад, у місті Павлоград Дніпропетровської області, і вони вирішили, який об’єкт вони хочуть ремонтувати. Загальні збори громади обрали агенцію із впровадження проекту – у даному випадку у складі директора, заступника, завгоспа, батьківського комітету. Всі дії на об’єкті проводить агенція. Ми ж тільки навчаємо її, наприклад, готувати проектно-кошторисну документацію, заявку на участь у тендері, залучати кошти від інших донорів тощо. Навчаємо їх, як втілювати елементи з енергозбереження і так далі».

Саме тому, за словами Віктора Мірошниченка, міжнародні донори, які бачать необхідність у таких роботах та можуть проаналізувати ефективність проектів, довіряють Українському фонду соціальних інвестицій і ставлять перед ним нові завдання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*