У особливих людей краю – особливе свято

1 23 6 DSC0048 2. глухих

1 23 6 DSC0048 1

19 травня в Ужгороді відбулося урочисте засідання з нагоди 70-ї річниці створення Закарпатської обласної організації Українського товариства глухих, що співпало в часі з Всесвітнім днем вишиванки.

То ж у святково прибраному актовому залі – людно. Тут дорослі, молодь і діти – всі з гарним настроєм, чимало з них – з квітами в руках та у вишиванках. Перший ряд традиційно відвели для почесних гостей, а це – представників обласної та міської влад, профспілок, центру зайнятості, депутатів та благодійників.

Урочисте дійство розпочалось із зворушливого виконання гімну товариства, в якому у великій дружбі споріднені однією недолею та високою людяністю і духовністю.

Далі керівник організації Наталія Булеца запросила переглянути цікаву, насичену фактами та слайдами презентацію про створення Закарпатського облвідділу УТОГ, а було це у травні 1946 року, про його розвиток і перспективи. Базою послужило Відомство глухих, яке уже існувало в м. Ужгороді. З того часу один за одним відкривалися навчальні заклади для глухих, майстерні, підприємства з виробничими швейними та столярними цехами, де діють медкабінети, їдальні, бібліотеки. А вдавалося все тому, що співпраця з роботодавцями через центри зайнятості краю була по родинному теплою і дружньою. Про все це й розповіли учасники насиченої програми, пересипаної піснями, віршами та танцями, яку старанно підготували кращі з кращих, демонструючи перед присутніми свої багатогранні таланти та величезне бажання творити світле і прекрасне мовою тиші з високим почуттям гідності на рівних з іншими.

Перший заступник голови облради Йосип Борто від імені депутатського корпусу обласної ради та від себе особисто привітав винуватців торжества та висловив слова щирої вдячності кожному з них. Особливо тим, хто трудиться у швейному і столярному цехах. Адже їхня продукція користується попитом не тільки на вітчизняному, а й міжнародному ринках. Та подякував їм за підтримку і допомогу бійцям на Сході країни.

«Сьогодні наша країна переживає непрості випробування, – мовив Йосип Йосипович. – На превеликий жаль, війна за цілісність і суверенітет України продовжується. Тому головний зміст діяльності обласної ради полягає у забезпеченні стабілізації суспільно-політичної та економічної ситуації в області, підтримці військовослужбовців, які перебувають у зоні антитерористичної операції, та сімей загиблих учасників АТО. Однак не забуває і про потреби літніх людей та людей з особливими потребами. З цією метою прийнято і реалізовується цілий ряд цільових програм. Зокрема прийнята обласна програма «Турбота», через яку багато робиться для інвалідів та малозабезпечених наших громадян».

На завершення Йосип Йосипович навів приклад із життя Бетховена, який, будучи нечуючим, зумів написати феноменальні твори, рівних яким немає донині. Серед них – «Місячна соната», написана для незрячої жінки.

Та за доручення голови обласної ради Рівіса Михайла Михайловича, Йосип Борто виконав почесну місію – вручив відзнаки обласної ради.

З вітальними промовами виступали інші гості свята, вручали нагороди, подарунки та бажали всім сонячного довголіття й миру на рідній землі.

Прес-служба облради

Закарпатська обласна рада +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*