У Львові видадуть твори Франка шрифтом Брайля

1 14 1 1f62afcf4d2291e4d42 2. незрячих

Публікація рельєфно-крапковим шрифтом доробку Івана Франка відбуватиметься у рамках реалізації проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос». Вже триває набір і редагування оповідання «Грицева шкільна наука» і готується редактура казок зі збірки «Коли ще звірі говорили».

Втілювачі проекту говорять, що друк брайлем суттєво відрізняється від звичного макетування плоскодрукованої книжки. «Це складний і тривалий у часі процес, який вимагає від редактора спеціальних навичок (зокрема, знання шрифту Брайля), наявності ліцензійного програмного продукту і, звичайно, вартісних брайлівських принтерів, – розповідає виконавчий директор «Української спілки інвалідів – УСІ» у Львові Оксана Потимко. – Радіємо з того, що в ювілейний рік Івана Яковича організація має не тільки нагоду поповнити свої скупі фонди рельєфно-крапкових книг творами Каменяра, а й поділитись ними з іншими містами України».

Окрім того, Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» планує адаптувати для незрячих найпопулярніші серед львів’ян і гостей міста екскурсійні маршрути – добирає туристичні компанії та гідів з метою навчання коментуванню екскурсій для осіб з вадами зору. Зокрема, ідеться і про досить складні маршрути – «Підземелля Львова» та «Нічна варта». Для цього спеціально для львовознавців організація проводитиме майстер-класи і тренінги з аудіодискрипції, а це, нагадаємо, вміння описувати-візуалізувати інформацію для людей, які не бачать.

На думку Оксани Потимко, такі проекти зроблять Львів ще кращим і привабливішим.

Тетяна Козирєва, Львів

«День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*