Незрячим людям дозволили торкатись музейних експонатів (ВІДЕО)

1 11 1 709351 2. вадами зору

1 11 1 709351 1

Виставка для незрячих людей та з вадами зору відкрилася у Полтавському художньому музеї імені Ярошенка. В експозиції – 12 гіпсових скульптур відомих українців. До них можна торкатися руками.

Про це розповіли у музеї.

“Проект називається “Торкаючись, бачу: великі українці”. Він — соціально-мистецький. Розрахований на людей із вадами зору. Серед скульптур — історичні постаті Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Григорія Сковороди, Андрія Шептицького, Миколи Амосова, Марії Заньковецької, Георгія Гонгадзе, Володимира Івасюка. Михайла Бочука, Олександра Довженка і Сергія Нігояна. Їх біографії можна прочитати з довідки. Написана шрифтом Брайля. Також незрячі можуть прослухати аудіогід. Скульптури розмалювали глухонімі діти”, – розповіла Марина Салюк, працівниця музею.

“Про виставку сказали знайомі зі Львова. Дуже сподобалося. Я нічого не бачу, а тут могла торкатися руками. Приємно. Цікаво було дізналася про Сергія Нігояна з “Небесної сотні” і Георгія Гонгадзе. Це герої нашого часу. Взагалі, культурні заходи відвідую з радістю. Коли дають безкоштовні квитки на концерт чи виставу, тішуся. На платні, змоги ходити немає, дорогі”, – розповіла Олена Жолинська, відвідувачка виставки.

“Дуже рада за людей із вадами зору. Але ця виставка залишається недоступною для інвалідів на візках. Вони фізично не зможуть її відвідати. Хіба що хтось принесе. Немає ні пандусів, ні спеціальних пристосувань. Це проблема для Полтави”, – розповіла Марина Бабець, відвідувачка виставки.

Виставка триватиме близько місяця. Для незрячих людей вхід безкоштовний. Для решти — 10 гривень. Для дітей — 5.


Леся Повод

Фото автора

Gazeta.ua +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*