Чи бути відділенню паліативної допомоги? (ВІДЕО)

1 16 4 ВР 14 09 1701671012-42-22 2. паліативної допомоги, реабілітації

1 16 4 ВР 14 09 1701671012-42-22 1

Чернігів. В обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів, можливо, буде створено відділення паліативної допомоги. Принаймні, на це сподіваються працівники закладу. 14 вересня в центрі побував міністр соціальної політики України Андрій Рева. Обіцянок нема, але вже є розуміння проблеми.

Обласний центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Вже 20 років він є чи не місцем обітованим для батьків, чиї діти мають органічні ураження центральної нервової системи та інші захворювання, які призвели до того, що малеча соціально дезадаптована. Так, тут працюють висококваліфіковані фахівці – і лікарі, і педагоги, і психологи. Так, тут новітнє обладнання. Так, гуманітарну допомогу центр має ледь не з усіх куточків світу. Тож всім, чим можуть, тут допомагають хворим дітям пристосуватися до життя, стати дієвою частинкою суспільства.

Але є, на жаль, категорія дітей, єдина можлива допомога яким – зробити їх останні дні, місяці, роки насиченими життям. Це так звана паліативна допомога. В Україні про її запровадження зараз тільки починають говорити. Зараз чернігівський центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів намагається створити відділення паліативної допомоги. І в цьому не обійтися без підтримки Мінсоцполітики. Розказали про проблему профільному міністру Андрію Реві.

Причому йдеться не про гроші. Відділення на чотири ліжка планується створити в рамках наявного «койкофонду». Але ж потрібні спеціалісти…

Чернігівські реабілітологи цікавилися зарубіжним досвідом. Кажуть, наші можуть налагодити справу не гірше, а може й краще за закордонних колег. Якщо вдасться. Принаймні, сподівання є.

Діти, які потребують паліативної допомоги, — це зараз передусім біль їх батьків, які зі своїм горем наодинці. Чи розділить з ними цей біль держава?


“Сівер Центр”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*