Соціально-культурна акція до Міжнародного дня глухих “Почуйте нас!”

1 21 2 УТОГ1 2. глухих, жестової мови

1 21 2 УТОГ1 125 вересня 2016 року з 12:00 до 19:00 в ЦПКіВ Міський сад (вул. Грушевського, 5) відбудеться соціально-культурна акція до відзначення Міжнародного дня глухих “ПОЧУЙТЕ НАС!”, що організована Київською організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Українське товариство глухих” (УТОГ) за підтримки Київської міської державної адміністрації.

В рамках соціально-культурної акції “Почуйте нас!” відбудуться різноманітні заходи, розраховані на аудиторію буть-якого віку в п’яти зонах: інформаційній (консультування та отримання інформації з питань глухоти), DeafMade (виставка творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтв, зроблених глухими митцями та аматорами), розважально-ігровій (проведення розважальних та ігрових заходів для всієї сім’ї), Школі жестової мови (майстер-класи з вивчення української жестової мови та особливостей спілкування з глухими людьми), концертній (концертні програми та виступи акторів театру міміки та жесту “Райдуга”, колективів художньої самодіяльності Культурного центру УТОГ та столичних шкіл для дітей з порушеннями слуху).

ДОВІДКОВО:

Цього року Міжнародний тиждень глухих, кульмінацією якого є Міжнародний день глухих, відзначатиметься в усьому світі з 19 до 25 вересня під гаслом “Із жестовою мовою ми рівні”.

Вперше Міжнародний тиждень глухих був відзначений у 1958 році у Римі, Італія. Відтоді цей захід щорічно організовується в останній повний тиждень вересня. Впродовж цього тижня спільнота глухих докладає зусиль задля привернення належної уваги міжнародних правозахисних інстанцій і світової громадськості, а також органів державної та місцевої влади, суспільства до вирішення проблем громадян із порушеннями слуху, забезпечення їхніх прав і свобод.

Основні гасла цьогорічного відзначення Міжнародного тижня глухих:

Право народження – першочергове фундаментальне право нечуючої дитини оволодіти рідною мовою від народження, що забезпечить їй повноцінне спілкування з дорослими людьми й цим розвине її когнітивні й соціальні навички.

Рівноправність мови – визнанні жестової мови як універсального лінгвістичного засобу висловлення глухими людьми своїх думок, ідей та емоцій. Жестова мова є повністю функціональною – з власним синтаксисом, морфологією і структурою. Вона задовольняє всі наукові вимоги, які визначають поняття “мова”.

Двомовне (білінгвальне) навчання – визнання потреби глухої дитини у двомовному навчанні. Білінгвальне навчання базується на соціокультурному підході з використанням жестової мови як мови навчання в усіх навчальних предметах та як мови опанування з обов’язковим сильним наголосом на навчанні читанню і писемному мовленню.

Право на самовизначення – визначення терміну “глухі люди” як “люди, що належать до культурної та лінгвістичної спільноти й користуються жестовою мовою як рідною”.

Рівноправна участь в житті суспільства – глухим людям потрібний повний доступ до можливостей брати активну участь в особистому, публічному й політичному житті. “Нічого для нас без нас!”

Доступність інформації – глухим людям необхідно надавати доступ до публічної інформації та публічних послуг за допомогою перекладу жестовою мовою та (або) різних видів субтитрування.

Рівні умови зайнятості – знання жестової мови на рівні спілкування і взаєморозуміння, а також забезпеченість послугами перекладачів жестової мови дають, по суті, змогу глухим людям займатись будь-якою працею, що відповідала б їхнім інтересам та компетенції.

Безперервна освіта – забезпечення глухих доступом до освіти, професійного навчання і постійного підвищення рівня кваліфікації та розвитку знань і вмінь, які є ключовими факторами для отримання і збереження глухою особою спеціальності й заробітку, які, в свою чергу, дозволяють глухим вести незалежний спосіб життя.

Запрошуємо засоби масової інформації взяти участь у висвітленні заходу.

Контактна особа: Ігор Бондаренко, моб. +380 63 332 06 23, email:

В анонсі збережена термінологія і стилістика організаторів заходу

“Центр інформації про права людини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*