20 років школа для дітей з особливими потребами піклується про українські родини

1 07 sh-srets 2. лариса акменс, особливими потребами, школа

  1 07 sh-srets 1

1 вересня всі школярі Тернопілля відсвяткували Перший дзвоник. Хто гучніше, як то учні і вчителі 5-ої, центрової тернопільської школи, котрі справили свій 25-річний ювілей у драматичному театрі. Хто менш помпезно, але для всіх, особливо для першачків, цей день запам’ятається на все життя. Особливим цей день був для учнів Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи, де вчаться діти з особливими потребами.

Як розповіла «Номер один» директор школи Лариса Акменс, у навчальному закладі проходить навчально-виховний процес 112 дітей, з яких 77 – діти-інваліди, і до всіх з них потрібен особливих підхід.

– І нехай вони не найрозумніші і не найкрасивіші та й більшість з них мають ті чи інші проблеми зі здоров’ям, але ці дітки для вчителів школи і їх батьків – найдобріші і найщиріші на світі, і їх неможливо не любити. Разом з тим хочу зазначити, що метою відкриття нашого навчального закладу є підтримка української родини та соціалізація дитини. Тобто дитина має батьків, які в жодному разі не відмовляються від неї, ми ж, вчителі й інші працівники школи, підтримуємо ці родини, допомагаємо їм створювати затишок, навчаємо і виховуємо їхніх дітей, – зазначила Лариса Акменс.

Керівництво школі і вчителі дякували міській раді, яка велику увагу приділяє школі, але, разом з тим, зазначали, що завжди хочеться чогось кращого. Зокрема у школі говорять, що непогано було б збільшити кошти на харчування дітей, адже ті суми, які нині є, доволі незначні, а дітей у навчальному закладі харчують, як упродовж уроків, так і в позаурочний час, адже чималий відсоток школярів залишаються в школі всі 24 години на добу (тут школі пролобіювати харчове питання пообіцяв депутат Володимир Швайка).

У день Першого дзвоника школа для дітей з особливими потребами мала подвійне свято, адже вона ще й відзначала 20-річчя часу заснування. Привітати вчителів навчального закладу та її вихованців прийшли і спонсори, зокрема з солодкими подарунками та зошитами й альбомами для малювання завітали представники тернопільської міліції, для діток і їх батьків заспівали артисти обласної філармонії, поблагословили школярів брати-семінаристи з В. Березовці. Натоміть вихованці школи гостям свята заспівали та розповіли вірші, а наприкінці свята запросили в гості своїх добрих друзів і на наступні свята.

А справжніх друзів школа має чимало, адже вона співпрацює, серед інших, і з благодійними фондами та міжнародними організаціями. Зокрема, директор школи Лариса Акменс розповіла, що у попередні роки благодійний фонд «Стефан» (керівник Михайло Сліпецький) допоміг обладнати дві спальні ліжками німецького виробництва, також благодійники забезпечили навчальний заклад партами, стільцями та швейними машинками. А під час святкування Першого дзвоника було урочисто відкрито ще одну спальну кімнату, кошти на облаштування новими ліжками для якої виділив інший благодійник – ТзОВ “СЕ Борднетце-Україна” (гендиректор Екхарт Бістрам). Тепер же найбільшою мрією для керівництва школи та її вихованці є придбання автобуса чи мікроавтобуса, щоб можна було дітей з обмеженими можливостями возити на екскурсі, на природу, до Зарваниці тощо, бо щоразу замовляти автобус – це дорого, до того ж не кожен водій може усвідомити, що має справу з дітьми-інвалідами…

Андрій Кучерук

“Номер один”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*