На цілу Тернопільську область є лише один клас, де діти-інваліди вчаться нарівні зі здоровими

1 04 8-a9df-e419e32458b5 2. навчання, особливими потребами, person, indoor, child, wheel, land vehicle, black and white, clothing, cart, vehicle, restaurant. A group of people sitting at a table

Уже багато років в Україні говорять про впровадження інклюзивного навчання в загальноосвітніх школах. Це коли дітки із особливими потребами здобувають знання нарівні із здоровими дітьми. Адже сьогодні у звичайній школі майже не побачиш дитину в інвалідному візку або з іншими вадами здоров’я. Не останню роль тут відіграє і соціальний аспект. Не всі учителі готові навчати таких дітей і не всі батьки хочуть, щоб їхній малюк сидів за однією партою з інвалідом. А тим часом в Україні зростає кількість дітей з особливими потребами і, як наслідок, з обмеженими можливостями для навчання.

На Тернопільщині є сім спеціальних навчальних закладів, де навчаються діти з вадами здоров’я. При них відкрили і дошкільні відділення, які нині, кажуть фахівці, успішно функціонують. Адже, чим швидше почати готувати таку дитину до школи, тим легше їй потім буде адаптуватися серед здорових дітей.

– Якщо взяти до уваги те, що цим дітям надається рання корекційна допомога, то не всі залишаються навчатися у спеціальній школі після завершення дошкільного відділення. А частина з них вибуває із цього навчального закладу і йде у перший клас разом із своїми здоровими однолітками, – розповіла завідувач сектору спеціальної освіти та охорони дитинства облдержадміністрації Наталія Муравська.

У минулому році на Тернопільщині стартував пілотний проект з впровадження інклюзивного навчання у загальноосвітніх школах. Проте, бажаного результату цей експеримент не дав.

– Якщо в минулому навчальному році ми мали такі школи, які працювали в режимі експериментальному. Тобто, діти могли навчатися в загальноосвітній школі, але без заяви батьків. То, на жаль, вже коли є відповідні організаційні документи, таких заяв від батьків до нас цього року не поступало, – констатувала Наталія Муравська.

З дитиною, яка має особливі потреби, додала фахівець, працюють не лише вчителі, а й медики, логопеди, дефектологи, психологи. І для того, щоб організувати інклюзивне навчання, принаймні у кожній третій загальноосвітній школі, не вистачить спеціалістів. Тому на сьогоднішній день найбільш фахову освітню підготовку дітям-інвалідам надають спеціалізовані заклади. Однак один інклюзивний клас у нашій області все ж таки створили. Отримати освіту на рівних умовах з іншими дітьми діти із особливими потребами можуть у Теребовлянській гімназії-спецшколі-інтернаті.

“За Збручем”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*