В Україні презентували унікальні посібники, які допоможуть вчителям та батькам ефективно навчати дітей з особливими потребами

1 29 8-a9df-e419e32458b5 1. особливими потребами, порушеннями опорно-рухового апарату, інклюзивне навчання, інклюзія

Унікальні методичні посібники, які допоможуть вчителям та батькам дітей із інвалідністю (особливо із порушеннями функцій опорно-рухового апарату) презентували 29 квітня в Києві.

У трьох виданнях: «Дитина з порушеннями опорно-рухового апарату в загальноосвітньому просторі», «Сім’я і дитина в умовах інклюзивної освіти», «Студент із порушеннями опорно-рухового апарату в інтегрованому навчальному закладі» – йдеться про спеціалізовану психолого-педагогічну допомогу учням з особливими потребами в інклюзивних школах.

Автори книг адресують їх вчителям, соціальним педагогам, психологам, студентам та батькам дітей з особливими потребами. Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри ортопедагогіки та реабілітології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова Андрій Шевцов каже: «Ці посібники – відповідь на запит вчителів, батьків та інших спеціалістів щодо якості та методології викладання для дітей з інвалідністю. Книги надзвичайно прикладні адже перед написанням, ми провели низку круглих столів, фокус-групи, анкетування та Конференцію, на яких зібрали та систематизували основні запити від майбутніх «споживачів» наших посібників. Можна сказати що запит народив пропозицію».

Сьогодні в Україні близько 130 тисяч дітей з особливими потребами охоплено інклюзивною освітою, створено понад 536 спеціальних класів. Щороку близько 18 000 дітей стають інвалідами (інформація http://www.viche.info/journal/3576/). Багато з них вчаться як в школах, так і в інтернатах. Вчителі та психологи вкрай потребують професійних знань для роботи з такими дітьми.

Лариса Шевчук, заступник директора з навчально-виховної роботи інклюзивної школи №168 м. Києва: «Як краще засвоює матеріал дитина з проблемами пересування? На що звернути увагу вчителю при роз’ясненні нових тем? Як дитина адаптується в класі, де є інші учні, які, приміром можуть ходити? Як виховати у інших дітей доброзичливість та сприйняття однокласника-інваліда? Як допомогти дитині повернутися додому і зробити домашню роботу? Ці та інші питання ми часто чуємо від батьків та вчителів. І тепер знайдемо відповіді на них у цих посібниках».

Проект «Інклюзія дітей з порушеннями опорно-рухового апарату: методична допомога освітянам та батькам», у рамках якого були видані посібники відбувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Міністерства освіти та науки України.

«Наша задача – надати дітям та молоді якісну освіту, в рамках інклюзивного навчання. Інклюзія має стати не лише красивою назвою, але й змістовно та методично наповнитись. Для цього ми маємо постійно підвищувати кваліфікацію вчителів та вихователів, різних спеціалістів та залучати батьків в навчальний процес. Тоді наші випускники шкіл зможуть гідно конкурувати на ринках вищих навчальних закладів, здобувати престижні професії та виростати в успішних спеціалістів», – додає Юрій Кононенко, директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України

Видання методичних посібників відбулось в рамках проекту «Інклюзія дітей з порушеннями опорно-рухового апарату: методична допомога освітянам та батькам» № 47389, що здійснювався Всеукраїнською громадською організацією «Наукове товариство інвалідів «Інститут соціальної політики» за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження».

Георгій Касьянов, директор БФ «Інститут розвитку освіти» додає, що метою проекту було підвищення якості методичного забезпечення діяльності дошкільних, загальноосвітніх та професійних навчальних закладів, органів управління освітою різного рівня, що працюють над впровадженням інклюзивної форми навчання, зокрема для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, а також методична допомога батькам в організації сімейного супроводу таких дітей, які навчаються в умовах інклюзивних навчальних закладів. Адже інклюзивне навчання не закінчується за порогом школи, а триває ще й вдома.

Наразі надруковано по 500 примірників, які найближчим часом потраплять в школи, інтернати та вищі навчальні заклади та сім’ї, у яких виховуються «особливі» діти.

За додатковою інформацією звертайтесь:

За тел. 067 465 54 26, та 067 245 38 75

Інклюзивне навчання – це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісно орієнтованих методів навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей.

Інклюзивне навчання означає, що всі учні можуть навчатися в школах за місцем проживання, в загальноосвітніх класах, в яких в разі необхідності їм буде надаватися підтримка як у навчальному процесі, так і з перепланування школи, класів, програм і діяльності з тим, щоб всі учні без виключення навчалися і проводили час разом.

Інтерфакс-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*