Впровадження інклюзивної освіти в центрі уваги обласної влади

1 23 4 image 2. особливими потребами, інклюзивної освіти

  1 23 4 image 1Питання інклюзивної освіти обговорили 15 липня заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Оксана Янішевська з батьками дітей з особливими потребами та представниками громадських організацій.

– Особисто я зіткнулась з проблемою, що люди з особливими потребами не мають безбар’єрного доступу. Тому сьогодні я зібрала не представників служб та департаментів, а людей, яким ці проблеми відомі краще за всіх. Хочу вас вислухати, для того щоб розібратися та виробити стратегію, а наступного разу ми зустрінемося з представниками структурних підрозділів. На сьогоднішній день, зрозуміло, що ми маємо інклюзивну освіту тільки в папках нормативних документів, більше нічого, – зазначила Оксана Альбінівна.

За словами Олексія Долгих, у Львові 20 об’єктів, які мають інклюзію, що не можна сказати про Миколаївську область.

– Переконаний, що Миколаївщина має почати з чистого аркушу. Без фінансової та нормативно-правовою бази зрозуміло, що ми нічого не зробимо. Але крім цього, головне – бажання батьків, директора школи та представників влади, – зазначив Олексій Олександрович.

Олексій Долгих впевнений, що його двом діточкам буде комфортно саме в спеціалізованій школі «Академія дитячої творчості», тим паче, що директор школи вже створює всі необхідні умови для дітей з особливими потребами. Олексій не переймається, що його доньки підуть до класу, в якому 30 учнів.

– В цьому році до цієї школи підуть дві дитини, наступного року вже більше, якщо ми створимо всі умови для цього. Я переконаний, що ми можемо запустити 2 пілотних проекти в нашій області. Один на базі спеціалізованої школи «Академія дитячої творчості», другий на базі школи-інтернату №3, – переконаний Олексій.

На думку Тетяни Кравченко, на Миколаївщині інклюзивну освіту звели до поняття корекційних класів. Жодний навчальний заклад не має відповідної доступності дітей з особливими потребами. Крім того, на базі шкіл не можна надати відповідних соціально-реабілітаційних послуг для таких дітей. Тетяна Вікторівна переконана, що саме на базі школи-інтернату №3 можна створити клас для таких діточок, щоб вони не втратили всі здобуті навички.

– Тож задачі ми визначили, на сьогоднішній день в нас є два навчальних заклади, які готові приймати дітей з особливими потребами. Тому наступного тижня разом з вами поїдемо до цих закладів, зустрінемося з директорами та перевіримо стан справ. Головне, щоб 1 вересня до школи пішли ваші дітки, – зазначила Оксана Альбінівна.

На сьогоднішній день, за даними Миколаївської психолого-медико-педагогічної комісії в області у 2013/2014 навчальному році на обліку перебуває 53 дитини з діагнозом ДЦП, порушенням опорно-рухового апарату та збереженим інтелектом; 18 дітей з діагнозом ДЦП та затримкою психічного розвитку; 24 дитини з діагнозом ДЦП та легкою розумовою відсталістю. Всі вони потребують інклюзивної освіти, але до шкіл підуть тільки 6 дітей.

Батьки пояснили цей факт тим, що їх залякують під час проходження медичних комісій. Крім того, в навчальних закладах всіляко відмовляють батьків водити дітей до школи та пропонують індивідуальне навчання. Не всі батьки мають сміливість водити дітей з особливими потребами у звичайні навчальні заклади, адже до цього не готові ані вчителі, ані учні, крім того, відсутнє відповідні умови та зручності для таких дітей.

Батьки переконані, що за 5 годин індивідуального навчання, дитина не отримає достатній обсяг знань.

Керівник підприємства «Літопис» Ілля Шполянський розповів, що з 18 серпня в Миколаївській області розпочнуться семінари-тренінги для батьків, які виховують дітей з особливими потребами: «Батьки – кращі реабілітологи для своїх дітей». За словами Іллі, професійні тренери працюватимуть з батьками та дітьми, крім того, після завершення семінарів учасникам нададуть відео-матеріали.

В свою чергу, радник голови облдержадміністрації Анна Міронюк закликала батьків провести моніторинг доступності до закладів освіти та об’єднати зусилля на вирішення всіх проблем.

– Ми проведемо моніторинг на доступність до закладів освіти за допомогою людей з особливими потребами, саме вони спробують у візочках проїхати по встановленими пандусам та проїхати до санвузлів, – зазначила Оксана Альбінівна.

Заступник голови облдержадміністрації переконана, що до наступної зустрічі та обговорення слід запросити якомога більше батьків, які виховують дітей з особливими потребами.

Учасники зустрічі подякували Оксані Янішевській за підтримку, відкритість та готовність допомагати у вирішення проблем людей з особливими потребами.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Миколаївська обласна державна адміністрація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*