Професійне навчання – шлях до повноцінного життя

1 04 foto 1. особливими потребами

Кіровоградська область. Служба занятості надає громадянам з особливими потребами комплекс соціальних послуг, які сприяють їхній трудовій реабілітації. Значна увага приділяється підвищенню конкурентоспроможності їх на ринку праці шляхом організації професійного навчання.

Так, протягом січня-жовтня 2014 року за направленням центрів зайнятості області 98 осіб з особливими потребами проходили професійне навчання, що проводилося за 41 професією та спеціальністю оператора котельні, машиніста теплового пункту, машиніста холодильних установок, слюсаря-ремонтника, адміністратора, гардеробника, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування, електрогазозварника, майстра з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів, електромонтажника-схемника, продавця-консультанта, продавця непродовольчих та продовольчих товарів, перукаря, тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва тощо.

Слід зазначити, що професійне навчання здійснюється як на базі професійно-технічних, вищих навчальних закладів області, так і інших регіонів. Загалом для організації професійного навчання осіб даної категорії громадян використовувалась база 15 навчальних закладів та 35 підприємств, установ, організацій різних галузей економіки.

У навчальних закладах області та в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості за груповою формою проходили професійне навчання 56 осіб, з них 24 особи на курсах цільового призначення за навчальною програмою «Підприємець-початківець».

Організація навчального процесу осіб з інвалідністю проводиться й безпосередньо на виробництві з метою адаптації їх на робочому місці та набуття практичних навичок. У такий спосіб проходили навчання 42 особи зазначеної категорії. Вирішенню питання працевлаштування осіб з інвалідністю сприяє широкомасштабна інформаційно-роз’яснювальна робота. Такі підприємства, як Обласний центр трудової та соціальної реабілітації інвалідів, Олександрійське УВП УТОС та Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Правда», Сільськогосподарське фермерське господарство «Славутич», Комунальне підприємство «СМПК і В» – це підприємства області, на базі яких протягом десяти місяців 2014 року організовано навчання осіб з особливими потребами. Після закінчення професійного навчання 76 осіб працевлаштовані.

В. Бернікова, начальник відділу організації професійного навчання Кіровоградського обласного центру зайнятості

Кіровоградський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*