В Івано-Франківську буде експериментальна школа?

1 26 4 0152ca23a46a72deb38806bd1613390d. особливими потребами

Діти з особливими потребами Івано-Франківська потребують у своєму рідному місті спеціального навчального закладу з відповідними умовами та фахівцями. Саме на цьому наголошували учасники круглого столу «Проблеми дітей з особливими потребами». Проведення заходу зініціювали громадські організації «Поступовий гурт франківців» та «Світанок».

ГО «Світанок» у нашому місті й області працює вже чотири роки, він об’єднує батьків дітей з аутизмом та іншими логічними та мовленнєвими розладами. А ГО «Поступовий гурт франківців» має на меті стати конструктором позитивних ідей, які будуть втілювати в життя в івано-Франківську в цілковито різних сферах. Тож у тандемі ці дві громадські організації сподіваються полегшити соціальну адаптацію особливих дітей.

Голова ГО «Світанок» Анастасія Голинська констатує, що в дітей з особливими потребами проблем чимало. Нагального вирішення вимагає питання спеціальної дошкільної та загальноосвітньої освіти. «Не вистачає фахівців-педагогів, які б уміли працювати з дітками з аутизмом та іншими психологічними та мовленнєвими розладами. Нині є дуже багато методик, за якими вже працюють в Україні у Львові, Києві, але в Івано-Франківську ще, на жаль, немає таких фахівців. Для дітей з особливими потребами в нашому місті фактично немає спеціалізованих закладів, і діти вчаться, де і хто як може. Чиїсь батьки можуть в загальноосвітню школу влаштувати чи домовитися з учителями Закладу, куди можна було б направити таких дітей на виховання та навчання, немає», — наголошує А. Голинська.

«Під час круглого столу ми прийняли резолюцію про створення на базі Угорницької школи-інтернату навчально-виховного комплексу чи експериментальної школи для дітей з особливими потребами, — підсумовує голова ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович. — Це був би реальний крок назустріч доступній освіті. Тим паче, що в Угорницькій школі-інтернаті є всі умови для цього та розуміння проблеми керівництвом закладу».

Важливим є навчання і для батьків особливих діток, а також підготовка відповідних фахівців. Також нагальним є створення громадської координаційної дорадчої ради при івано-Франківській ОДА, яка була б налагодженим механізмом співпраці медиків, освітян, соціальних служб, батьків та влади. «Бо і медики мають досягнення, і освітяни, й соціальні служби, але немає координації між цими всіма організаціями, і батьки просто не знають, як це все докупи зібрати, щоби ці структури між собою співпрацювали. Це допоможе ефективно та комплексно вирішувати проблеми дітей з особливими потребами», — наголошує Сергій Адамович.

Така координаційна рада як і експериментальна школа уже діють у Львові. Львів’яни мають багато напрацювань з цієї проблематики, і саме на їхньому досвіді представники івано-франківських громадських організацій продовжуватимуть свою роботу.

Ольга Мончук

Галичина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*