Оксана Янішевська провела нараду з питань інклюзивної освіти

1 29 3 image 2. обмеженими можливостями

  1 29 3 image 127 травня заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Оксана Янішевська провела нараду з питань організації надання освітніх послуг дітям з інвалідністю у загальноосвітніх навчальних закладах Миколаївщини.

В нараді взяли участь в.о. директора департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації Ганна Каськова, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс, директор державного комплексу соціальної реабілітації дітей-інвалідів Галина Тазарачева, директор Миколаївської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів «Академія дитячої творчості» Ганна Матвєєва, директор Миколаївської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 3 Миколаївської обласної ради Лариса Кондратюк.

«Хочу, щоб на нашій сьогоднішній зустрічі ми провели роботу над помилками, дослідили те, як пройшов останній рік. Сьогодні ми маємо проаналізувати, які були недоліки, для того, щоб їх врахувати при підготовці до нового навчального року. Ми продовжимо ту роботу, яка була нами розпочата. Є багато успіхів, але це не вирішує загальну ситуацію. Цей набутий за рік позитивний досвід має стати прикладом для інших районів та інших навчальних закладів, щоб вони могли долучилися до програми», – зазначила на початку наради Оксана Янішевська.

В ході заходу присутні директори шкіл та інтернатів презентували свої досягнення у впровадженні інклюзивної освіти. Так, на базі Миколаївської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів №3 відкрито два класи з інклюзивним навчанням дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках – навчається шестеро дітей.

Протягом липня-серпня 2014 року за підтримки підприємств та громадських організацій було створено умови для організації навчання дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках: побудовано пандус, обладнано санітарно-гігієнічну кімнату, підготовлено дві класних кімнати та фойє спального корпусу, кабінети ЛФК та масажу, ігрову та спальну кімнати.

Проте клас не був використаний на повну потужність, не було внесено зміни в положення навчального закладу про введення додаткових одиниць – помічників-консультантів для дітей з обмеженими можливостями.

Галина Тазарачева розповіла про досягнення центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів та поділилася своїми знаннями щодо інклюзивної форми навчання: «Ми повинні використовувати кадровий потенціал нашого центру, ми маємо приголомшливі методики в реабілітаційній практиці. У нас має бути спільний план дій. Ми маємо працювати з батьками цих діток. Кожен з нас має розуміти, що інклюзивне навчання – це обов’язковий психологічний супровід, науково-методичне забезпечення та купа інших дрібниць, які обов’язково треба брати до уваги».

Директор Миколаївської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів «Академія дитячої творчості» Ганна Матвєєва розповіла про успіхи поточного року навчання – створені всі умови для дівчинки з обмеженими можливостями: робота вихователя, соціального педагога, психолога, необхідні класи та спеціалізовані кімнати.

Директор департаменту соціального захисту населення Ольга Сивопляс розповіла, що у 2014-2015 навчальному році в області здобувають освіту 2247 дітей з інвалідністю шкільного віку, з них: 233 дитини – у дошкільних навчальних закладах, 1054 дитини навчаються за денною формою навчання, 462 – за індивідуальною формою навчання у ЗНЗ області, 16 – на інклюзивному навчанні, 476 – в інтернатних закладах.

Також вона представила презентацію впровадження архітектурної доступності в школах. Лише 5 навчальних закладів обладнані для безперешкодного доступу дітей з обмеженими можливостями, 504 об’єкти облаштовані частково – мають високі пороги, неякісні пандуси, відсутність поручнів тощо.

Після перегляду презентації Оксана Янішевська прокоментувала: «Нам ніщо не заважає закладати необхідні ресурси в переобладнання для забезпечення доступності діток до школи. Перше наше завдання – переглянути кількість дітей з обмеженими можливостями в розрізі районів, які отримують навчальні послуги в школах, щоб проаналізувати доступність їх до цих шкіл».

Крім того, були обговорені проблеми психолого-медико-педагогічної консультації, а саме необхідність збільшення працівників для якісного виявлення, обліку та діагностичного вивчення дітей віком до 18 років із вадами у психофізичному розвитку та надання їм корекційно-реабілітаційної допомоги.

В кінці зустрічі були підбиті підсумки і надано доручення щодо створення координаційної ради з питань надання якісних освітніх послуг дітям з обмеженими можливостями.

«Це має бути робоча група досвідчених людей, які можуть сьогодні поділитися досвідом і вирішити проблемні питання. Це директори тих інтернатних закладів і шкіл, які вже впровадили інклюзивне навчання і можуть поділитися досвідом, це представники структурних підрозділів. Я сподіваюсь на плідну та якісну співпрацю», – зазначила Оксана Янішевська. Учасники заходу домовилися про наступну зустріч, на якій буде оголошено конкретні результати проведеної роботи і вирішення поставлених завдань.

Миколаївська обласна державна адміністрація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*