Вперше в Україні з’явився посібник, який дасть шанс дітям з синдромом Дауна краще розвиватися, навчатися та отримати роботу (ФОТО)

1 02 3 12185147 910937038994270 1867012401096172680 o 2. особливих дітей, синдромом дауна

  1 02 3 12185147 910937038994270 1867012401096172680 o 1

29 жовтня в Києві презентували унікальний посібник, що допоможе педагогам краще навчати дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розумового розвитку.

Цей посібник представляє інноваційну модель освіти, засновану на системності, комплексності та практичності у навчанні школярів з порушенням розумового розвитку і дітей з синдромом Дауна. Тут представлено практичний досвід фахівців різних спеціальностей щодо навчання та виховання особливих дітей. Посібник демонструє, що запропонована модель освіти є дієвою в українських реаліях. Головна мета напрацювань посібника – показати, що якісне навчання, яке враховує сильні сторони особливих дітей – це шлях до їх соціалізації.

«Понад 95 % дітей з синдромом Дауна, які закінчують спеціальну школу-інтернат, не отримують необхідних знань і не пристосовані до реального життя. Майбутнє таких дітей обмежене – вони проводять своє життя в стінах квартири лише з батьками або рідними, – говорить президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» Сергій Кур’янов. – Цей посібник – інструмент, який допоможе організувати якісну систему освіти. Завдяки цьому наші особливі діти в майбутньому зможуть отримати професійні навички, для того щоб влаштуватися на роботу жити самостійно, наскільки це для них можливо».

«Навчаємося з радістю: компенсаторне навчання дітей з порушеннями розумового розвитку» – це зібрання практичного досвіду фахівців різних спеціальностей, який має єдину мету: продемонструвати, що якісне навчання, яке враховує сильні сторони особливих дітей, – це шлях до їх соціалізації інтеграції у нашому суспільстві.

«Ми пропонуємо державі цю освітню модель, що схвалена як провідними національними та іноземними експертами, так і батьками, – додає Аренда Василенко-ван де Рей, менеджер проекту «Перспектива 21-3», співавтор методичного посібника. – Ми готові передати наш досвід і маємо готову експертну команду для співпраці з Міністерством освіти і зацікавленими державними інституціями».

Автори посібника працюють в організації експериментального класу «Радість», що вже 5 років функціонує в київській школі-інтернат №26. Тут діти з особливими потребами щодня набувають практичні побутові навички, соціалізуються. У класі в першій половині дня проходять звичайні уроки, а вже після шостого – діти відвідують танці, театральні гуртки, образотворче мистецтво, лікувальну фізкультуру, займаються з психологами, дефектологами та виконують домашнє завдання.

«В клас «Радість» ми прийшли після року навчання в звичайній школі. На жаль, там вчителі зовсім не мають уявлення як навчати особливих дітей. Я відчувала, що ми тільки заважаємо всім. – говорить Оксана Музиченко, мама 12-ти річного Артема з синдромом Дауна. – Зараз ми навчаємось в школі, де підхід до кожного індивідуальний. Я надзвичайно задоволена результатами: за 4 роки син змінився – говорить дорослі, розумні речі, багато читає сам, навчається з задоволенням. Я переконалась, що ця методика, дійсно, унікальна і вона працює».

ВБО «Даун Синдром» разом з проектом «Перспектива 21 – 3» презентували посібник в рамках міжнародної науково-практичної конференції «Соціалізація дітей з порушеннями розумового розвитку», що відбулась в готелі RADISSON BLU HOTEL, вул. Братська 17-19. Конференція спрямована на викладачів, представників адміністрації шкіл, відділів та департаментів освіти. Окрім презентації посібника на конференції, проект «Перспектива 21-3» представив результати дослідно-експериментальної роботи, про соціалізацію дітей з СД, та про безпосередній розвиток і результати роботи даного проекту.

Довідка:

Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» (www.downsyndrome.org.ua) заснована в 2003 році батьками дітей з синдромом Дауна. Місія організації – покращення якості життя та створення нового майбутнього для людей з синдромом Дауна в Україні. В даний час ВБО «Даун Синдром» об’єднує понад 780 сімей з усіх куточків України.

2 вересня 2010 відкрито Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна, можливостями якого вже користуються більше 800 сімей з усіх куточків України.

Проекти які реалізує відповідно до місії ВБО «Даун Синдром»:

– Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна – надає послуги раннього втручання, інформаційно-методичну підтримку інклюзивних і спеціалізованих дитячих садків, підготовка до школи, реформи у сфері дошкільної освіти.

– «Перспектива 21/3» – шкільне навчання, працевлаштування і автономне проживання для людей з синдромом Дауна;

– Українська медична група по синдрому Дауна – навчання медиків та впровадження новітніх національних стандартів з медичного обслуговування людей із синдромом Дауна;

– «Подаруй один день з людям з синдромом Дауна» – волонтерський проект спрямований на соціалізацію молодих людей з синдромом Дауна;

– «Атлет» спортивно-реабілітаційний проект спрямований на фізичний розвиток дітей з синдромом Дауна. Діють 5 груп з плавання для дітей з синдромом Дауна від 3х років.

Інформація про авторів посібника:

• Аренда Василенко-ван де Рей, керівник проекту “Перспектива 21-3”

• Ліщук Наталія Іванівна – координатор-методист проекту “Перспектива 21-3”

• Морозова Наталія Василівна – логопед, вчитель з розвитку мовлення у класах “Радість”.

• Піддубна Поліна Михайлівна – вчитель-дефектолог експериментального класу “Радість”.

• Папета Оксана Василівна – керівник гуртка “Майстерня радості”.

Координатори проекту:
Аренда Василенко-ван де Рей, +38 (066) 720 83 24
Наталія Ліщук, +38 (099) 172 45 37

Медіа координатори:
Марина Єнжиєвська, +38 (063) 039 78 29

Анастасія Бондарчук, +38 (097) 394 49 56

ФОТОРЕПОРТАЖ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*