Марина Порошенко відкриє у школах інклюзивні класи для дітей-інвалідів

1 16 4 697645 1 1 2. особливими потребами

  1 16 4 697645 1 1

У 25 школах Вінниччини відкриють інклюзивні класи. У них навчатимуться діти з особливими потребами разом з своїми ровесниками. Дружина президента Марина Порошенко сподівається, такі класи відкриють вже у новому навчальному році, повідомляє Gazeta.ua.

1 вересня за парти сядуть 66 дітей. У кожному класі навчатиметься до 5 дітей.

“Такі діти не можуть чекати. Вони народилися, ростуть і дорослішають. Маємо все зробити для того, щоб здобували освіту разом зі своїми однолітками. Кожна дитина заслуговує на рівні права отримувати якісні знання, – говорить Марина Порошенко. – З іншого боку ці діти змусять нас виховувати у собі толерантність. Нам потрібно самим відчути, що дуже важливо піклуватися саме про особливих дітей і для цього не потрібні великі фінансові вливання”.

Пілотний проект інклюзивної освіти запровадили у Вінниці, Києві, Запоріжжі, Житомирі та Харкові. Педагогів протягом наступних трьох місяців навчать, як працювати з дітьми з особливими потребами у колі шкільного колективу.

“Потрібно відійти від традиційних індивідуальних занять на дому, якщо такі діти можуть навчатися разом з іншими дітьми. Скажімо, учень має ДЦП, розумову відсталість, проблеми із зором, слухом чи сидить на візку. Такі діти можуть навчатись в загальному класі звичайної школи. Якщо в дитини важка форма цукрового діабету, мама приходить під час уроків і введе їй інсулін. У школі є медична сестра. Головне не боятися” – каже директор альтернативної школи міста Гнівань Анна Бондарчук.

Педагог каже, таких дітей більшає щороку. Найлегше ввести їх у соціум ще в дитсадку.

“Ми перша школа в районі, яка запровадила інклюзивну освіту. Маємо 3 і 7 клас з інклюзивною освітою. У класі від 2 до 5 дітей з особливими потребами. Діти дуже толерантно і виважено до них ставляться. Якщо дитина їде у візку, допомагають. Разом готуються до конкурсів, вітають один одного з днем народження, – додає Анна Бондарчук. – Всі діти мають навчатися в колективі і відчувати радість шкільного життя, а не бути відчуженими”.

Нагадаємо, інклюзивна освіта дозволяє навчати дітей за місцем їхнього проживання. Їх не доведеться возити до інтернату, де вже скорочується кількість місць. Заради таких дітей у школах планують ввести додаткові ставки логопеда, дефектолога, соціального педагога.

  1 16 4 697645 2 2

  1 16 4 697645 3 3

  1 16 4 697645 4 4

  1 16 4 697645 5 5

Тетяна Сарахан

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*