ЖДУ імені Івана Франка в рамках співпраці з Пармським університетом (Італія) провів черговий семінар з питань інклюзивної освіти

1 17 4 img L 1 2305 1465933717131 1 2. інклюзивної освіти

 1 17 4 img L 1 2305 1465933717131 1

13 червня до ЖДУ імені Івана Франка вкотре прибула делегація ЧЕІС Солідаріта Реджо Емілія Громадської організації ІСКОС Емілія Романья Регіонального управління Емілія Романья (Італія), Пармського університету. Мета приїзду делегації – зустріч з науковцями ЖДУ імені Івана Франка та вихователями навчальних закладів міста та області, які активно впроваджують інклюзивну освіту, на вже другому дводенному науково-практичному семінарі з питань інклюзивної освіти у дошкільних навчальних закладах. Серед делегатів доктор філософії, професор Пармського, Болонського та Міланського університетів (Італія), почесний професор ЖДУ імені Івана Франка Дімітріс Аргіропоулос, професор Пармського університету Ерманно Мацца, координатор співпраці від ІСКОС Марія Антоніетта Маджо, шкільний інспектор Даніела Інчерті та шкільний вихователь Стефано Тодескі.

Ще у вересні 2015 року науковці ЖДУ імені Івана Франка та Пармського університету (Італія) започаткували новий Міжнародний італійсько-український проект співробітництва «Дошкільні заклади та відносини між сім’єю, суспільством та навчальним закладом щодо дітей з особливими потребами від 0 до 6 років у м. Житомирі – Україна», який реалізується Громадською організацією ІСКОС Емілія Романья Онлус (м. Болонія, Італія) та Житомирським державним університетом iмені Івана Франка. Старт проекту виявився вдалим, адже за 10 місяців плідного співробітництва було реалізовано два етапи. Перший – семінар та майстер-класи від італійських колег в Україні, у якому взяли участь близько 30 вихователів дошкільних навчальних закладів міста та області і студентів ЖДУ імені Івана Франка. Усі вони отримали сертифікати, дехто з учасників першого семінару вже працює у сфері інклюзивної освіти. Другий етап – тижневий семінар в Італії, під час якого науковці з ЖДУ ознайомилися з усіма рівнями інклюзивної освіти: дитячий садочок, початкова і середня школи та університет. Також українські науковці мали змогу почитати лекції в Пармському університеті та поділитися власним досвідом у сфері інклюзивної освіти. Наразі прийшов час і для третього етапу: другого дводенного науково-практичного семінару «Дошкільний навчальний заклад – інклюзія дітей з особливими освітніми потребами».

«Бачу, що в Житомирській області відбуваються прогресивні зміни в сфері інклюзивної освіти, проводиться багато експериментів викладачами та вихователями. Хотілося б, щоб до інклюзивної освіти долучалися не лише райцентри області, а й місто. Вражає відданість цій справі посадовців різних рівнів влади, викладачів ЖДУ і людей, які чують про ці процеси. Сподіваюсь посилити стосунки з Італією, щоб вони знайшли відображення в самостійній українській моделі інклюзивної освіти», – характеризує впровадження інклюзивної освіти на Житомирщині професор Пармського, Болонського та Міланського університетів (Італія), почесний професор ЖДУ імені Івана Франка Дімітріс Аргіропоулос.

В свою чергу координатор співпраці від ІСКОС Марія Антоніетта Маджо додає, що до моделей інклюзивної освіти, які відпрацьовані в Італії, в Україні додається чимало елементів: особливості культури, традиції. Тому тут кожна країна йде своїм шляхом і це відображається на таких речах, як індивідуальний освітній план та життєвий проект дитини з особливими освітніми потребами.

 1 17 4 img L 2 2305 1465933717133 2

 1 17 4 img L 3 2305 1465933717137 3

 1 17 4 img L 4 2305 1465933717136 4

 1 17 4 img L 5 2305 1465933717134 5

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*