Першочергова увага клієнтам з особливими потребами

1 22 5 b49b70e70346563fa324bff49e93d854. обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

У першому кварталі 2014 року соціальними послугами служби зайнятості на Буковині скористалися 410 інвалідів. З них 385 осіб мали статус безробітного. За цей період за сприяння фахівців міських та районних центрів зайнятості працевлаштовано 28 осіб з інвалідністю, в т. ч. 24 безробітних.

У Чернівецькій області діє Регіональна програма розвитку малого та середнього підприємництва на 2013-2014 роки. Спеціалісти служби зайнятості проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу для незайнятих громадян, серед яких є й особи з обмеженими фізичними можливостями, щодо можливості започаткування власної справи. Їх залучають до семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність, інформують про можливість отримання одноразової виплати допомоги з безробіття для організації підприємництва. Як результат, з початку цього року одна особа з інвалідністю із числа безробітних, які перебували на обліку в службі зайнятості, вирішила розпочати власну справу, отримавши таку виплату. Сфера обраного виду діяльності – прісноводне рибальство.

У центрах зайнятості Буковини систематично проводиться інформаційна робота щодо можливості проходження професійного навчання з врахуванням стану здоров’я, здібностей громадян з інвалідністю та потреб ринку праці, проходження професійної реабілітації у Буковинському міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів, а також у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів. Для підвищення конкурентоспроможності осіб з обмеженими фізичними можливостями шляхом підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, відповідно до потреб ринку праці та наявних рекомендацій медико-соціальних експертних комісій, 28 громадян з особливими потребами у січні-березні ц.р. проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості. Після його закінчення 10 осіб працевлаштовано за набутими професіями.

У пошуках постійної роботи до тимчасових робіт було залучено двох безробітних зазначеної категорії.

Для прискорення процесу інтегрування до ринку праці усіх клієнтів з особливими потребами фахівці центрів зайнятості залучають їх до профорієнтаційних послуг. Спеціалісти з профорієнтації засобами індивідуального консультування забезпечують диференційований підхід в організації профорієнтаційної роботи з ними, здійснюють психологічну підтримку та допомогу, акцентують на здобутті конкурентної професії. Осіб з обмеженими фізичними можливостями систематично запрошують до участі у роботі тематичного семінару для окремих категорій громадян, зокрема інвалідів.

Відділ організаційної та інформаційної роботи Чернівецького ОЦЗ

Чернівецький регіональний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*