Щоб ефективність результату була гарантована

1 22 2 IMG 20140610 095834109 2. інвалідністю

  1 22 2 IMG 20140610 095834109 1Одним з пріоритетів державної політики щодо інвалідів є забезпечення їх трудовою зайнятістю. Адже наявність постійної роботи позитивно впливає на життя людей з обмеженими фізичними можливостями, даючи їм відчуття значимості для сім’ї та суспільства, допомагає самореалізуватися, впоратися з наслідками інвалідності, сприяє реабілітації.

Зусилля спеціалістів Здолбунівського районного центру зайнятості спрямовані на зміну стереотипів, які склались у роботодавців щодо працівників з інвалідністю. У напрямку сприяння працевлаштуванню інвалідів центр зайнятості активно співпрацює з багатьма підприємствами, установами та організаціями району.

Втратити роботу за кілька років до виходу на пенсію, та ще й за станом здоров’я, – історія невигадана та й непоодинока. У таку ситуацію в січні 2013 року потрапила і 53-річна Галина Степанівна Казновецька. З понад 30-ти років стажу більшість пропрацювала бухгалтером. А обіймаючи посаду головного бухгалтера, змушена була залишити роботу за станом здоров’я. Згідно з медичним висновком, їй заборонили працювати за комп’ютером.

Зареєструвавшись у центрі зайнятості, Галина Степанівна спільно з особистим консультантом Русланою Валентинівною Романчук шукали шляхи виходу із ситуації. Вона отримала чимало інформації щодо методів пошуку роботи на семінарах, неодноразово приходила на співбесіди з роботодавцями, які подавали вакансії. Майже через рік важких зусиль щодо пошуку роботи з’явилася надія. У центр зайнятості було подано вакансію за професією «Бухгалтер», яка передбачала роботу лише з паперовими носіями. Галині Степанівні одразу видали направлення на співбесіду в ТОВ Фірма «Нектар». Завершилася ця зустріч тим, що керівник організації Антоніна Ростиславівна Цехместрук запропонувала Галині Степанівні пройти стажування.

– Завдяки професійному навчанню безробітних роботодавець отримує необхідного працівника, а безробітний – робоче місце, – говорить Ніна Омельянюк, заступник начальника відділу активної підтримки безробітних. – Професійне навчання за професіями і спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці, дає змогу працевлаштуватися, займатись малим і середнім бізнесом. Безробітним, які звертаються до державної служби зайнятості, надається допомога у підборі підходящої роботи, працевлаштуванні, їх залучають до участі в громадських та тимчасових роботах, направляють на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації згідно з потребами роботодавців.

Розповідає директор Здолбунівського районного центру зайнятості Сергій Михайлович Бабич:

– На робітничу професію в нинішніх умовах, за сприяння ЦЗ, реально вивчитися за 3-6 місяців, а складнішою можна оволодіти місяців за 10. Причому з нуля і навіть безкоштовно. Наприклад, безробітних, які перебувають на обліку у ЦЗ, тому що з об’єктивних причин вони не знайшли собі роботу до душі або їх спеціальності зараз є незатребуваними, направляємо на навчання, перекваліфікацію, індивідуальне навчання на виробництві, стажування. Особливу увагу приділяємо особам з інвалідністю, адже таким людям вкрай важко знайти роботу і бажану, і у відповідності до програми реабілітації, рекомендацій медичних працівників. Тому роль особистого консультанта з працевлаштування для такої категорії осіб надзвичайно важлива.

Під час стажування Г. С. Казновецька (на фото) зарекомендувала себе відповідальною, компетентною, пунктуальною і виваженою людиною, переконалася, що пропонована робота підходить їй за станом здоров’я. По завершенні стажування Галину Степанівну прийняли на роботу, і вона активно працює у ТОВ Фірма “Нектар”.

– Я дуже вдячна всім працівникам Здолбунівського районного центру зайнятості, а особливо Руслані Валентинівні, яка дуже уважно поставилася до моїх особливих потреб, надала багато корисних порад, допомогла у складний для мене час, – зазначає пані Галина. – Залишившись без роботи і зарплати, напевно, багато хто подумував про те, щоб радикально змінити вид діяльності, спробувати себе в іншій сфері, але ж не завжди ми у змозі це зробити. Мені пощастило: вдалось чомусь навчитись в центрі зайнятості, “підтягнути” свої знання та навички.

Задля підвищення мотивації людей з інвалідністю до праці та зміни ставлення роботодавців до цієї категорії працівників Здолбунівський районний центр зайнятості регулярно проводить різноманітні заходи інформаційно-роз’яснювальної тематики, адже Державна служба зайнятості має на меті організувати професійне навчання безробітних таким чином, щоб ефективність його результату було гарантовано.

Надія Білоус,
начальник відділу активної підтримки
безробітних Здолбунівського РЦЗ

Нове життя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*