Досвід співпраці Сарненського центру зайнятості та МСЕК з питань працевлаштування інвалідів

1 21 6 b49b70e70346563fa324bff49e93d854. мсек, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

Праця здійснює благотворний вплив на людину, надає відчуття необхідності її для суспільства – а особливо людям, які мають фізичні вади. При працевлаштуванні осіб з обмеженими можливостями, крім бажання клієнта виконувати ту чи іншу роботу, потрібна готовність роботодавця взяти на роботу працівника з ушкодженим здоров’ям і забезпечити йому належні умови праці, а також відсутність медичних протипоказань до певного виду професійної діяльності. Про доступні за станом здоров’я види професій (спеціальностей) спеціаліст, що допомагає людині з інвалідністю в пошуках роботи, може дізнатися з Індивідуальної програми реабілітації інваліда (ІПР). Тому, тісна співпраця служби зайнятості та медико-соціальної експертної комісії з питань заповнення ІПР є запорукою успішного працевлаштування інвалідів. У Сарненському районі така співпраця розпочалася з 2011 року, коли районний центр зайнятості визначили одним із пілотних для продовження проведення апробації Моделі працевлаштування та забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю в Україні включно з Методологією надання центрами зайнятості соціальних послуг людям з інвалідністю. Всі ці роки головний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних – профконсультант Олена Кулик брала участь в роботі МСЕК та надавала професійні поради щодо заповнення блоку індивідуальної програми реабілітації інваліда «трудова реабілітація», виходячи зі стану ринку праці в районі та професійних можливостей інваліда.

Життя набагато складніше за будь-яку заздалегідь розроблену схему. Жоден перелік рекомендацій не є вичерпним – він може і має доповнюватися іншими заходами, які підвищують у людей з інвалідністю почуття впевненості у собі, сприяють розвитку комунікативних здібностей та конкурентоспроможності. В процесі підбору підходящої роботи для інваліда особистий консультант з працевлаштування Олена Михайловська продовжує співпрацю з МСЕК – при необхідності уточнює чи розширює перелік професій (спеціальностей), доступних за станом здоров’я особи з інвалідністю.

У ході робочої зустрічі, яка відбулася нещодавно, голова Микола Назаров та лікар-реабілітолог Анатолій Дворак Сарненської медико-соціальної експертної комісії вирішували проблемні питання з представниками Дубровицького, Зарічненського та Сарненського центрів зайнятості, які опікуються проблемами працевлаштування інвалідів, ділилися досвідом співпраці з Сарненським центром зайнятості. Було акцентовано увагу на те, що відповідно до вимог статті 23 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» Індивідуальна програма реабілітації інваліда є обов’язковою для виконання як органами виконавчої влади, так і роботодавцями, які працевлаштовують інваліда.

Довідково: Завдяки, в тому числі і тісній співпраці центру зайнятості та МСЕК, охочі приступити до роботи інваліди усе ж знаходять можливості для реалізації власного потенціалу у професійній сфері. В цьому році за допомогою в працевлаштуванні до служби зайнятості Сарненщини звернулися майже 90 осіб з інвалідністю, з них 31 особа працевлаштована, в тому числі троє започаткували власну справу. Проходили навчання 13 осіб, 12 з них працевлаштовані після проходження професійного навчання.

Сарненський районний центр зайнятості

Рівненський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*