Піклуючись про зайнятість клієнтів з особливими потребами

1 08 2 13382011 news bigpic. обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами, реабілітації, інвалідністю

Одним із незмінно пріоритетних завдань державної служби зайнятості є забезпечення ефективних соціальних послуг громадянам з обмеженими фізичними можливостями.

Упродовж дев’яти місяців 2014 року соціальними послугами Чернівецької обласної служби зайнятості скористалися 659 осіб з інвалідністю, з яких 639 безробітних. З них працевлаштовано 120 буковинців з інвалідністю, в т. ч. 113 безробітних.

Так, мешканця Кіцманського району, інваліда ІІІ групи, працевлаштовано трактористом в західну філію ТзОВ «АМГ Агрохолдінг», а мешканця Хотинського району, інваліда ІІ групи – менеджером з персоналу в ТОВ «Аско».

Спеціалісти служби зайнятості проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед незайнятих краян, серед яких є й особи з інвалідністю, щодо можливості започаткування власної справи, залучаючи їх до семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність та здійснюючи одноразову виплату допомоги з безробіття для організації такої діяльності. Як результат, – нинішнього року дев’ять безробітних з інвалідністю, які перебували на обліку в центрах зайнятості області, вирішили розпочати власну справу і отримали для цього одноразову виплату допомоги з безробіття. П’ятеро осіб обрали сферою своєї діяльності роздрібну торгівлю. Троє відкрили свої справи у сферах сільського господарства, побутового обслуговування населення та виробництва дерев’яних конструкцій. Одна безробітна цієї категорії започаткувала підприємницьку діяльність з виробництва верхнього одягу.

Фахівці обласної служби зайнятості проводять інформаційну роботу щодо можливості проходження професійного навчання громадян з особливими потребами з врахуванням стану їхнього здоров’я, здібностей та потреб ринку праці, проходження професійної реабілітації у Буковинському міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів, а також у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів. З метою підвищення конкурентоспроможності осіб з обмеженими фізичними можливостями шляхом підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, відповідно до потреб ринку праці та наявних рекомендацій медико-соціальних експертних комісій, 107 буковинців проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості. Після закінчення навчання 41 особу з обмеженими фізичними можливостями працевлаштовано за набутими професіями.

У пошуках постійної роботи до тимчасових робіт центрами зайнятості було залучено 26 безробітних з числі осіб з інвалідністю, а дві особи брали участь у громадських роботах.

Для прискорення процесу інтегрування до ринку праці всіх клієнтів з особливими потребами фахівці служби зайнятості залучають до профорієнтаційних послуг.

Спеціалісти з профорієнтації засобами індивідуального консультування забезпечують диференційований підхід в організації профорієнтаційної роботи з ними, здійснюють психологічну підтримку та допомогу, роблячи акцент на здобуття конкурентної на ринку праці професії. Людей з обмеженими фізичними можливостями також запрошують до участі у роботі тематичного семінару для окремих категорій громадян, зокрема інвалідів.

Упродовж січня-вересня нинішнього року в базі даних обласної служби зайнятості за інформацією роботодавців було 215 вакансій, на які могли бути працевлаштовані громадяни з інвалідністю в рахунок виконання 4% нормативу. З них було укомплектовано 34 вакансії. Станом на 1 жовтня ц.р. актуальними залишалися 94 вакансії, на яких можливе працевлаштування осіб з особливими потребами. На цю ж дату особи з обмеженими фізичними можливостями, які за індивідуальною програмою реабілітації потребують працевлаштування на спеціалізовані робочі місця, на обліку в центрах зайнятості Буковини не перебували.

Відділ організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям Чернівецького ОЦЗ

Чернівецький регіональний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*