Позитивні та проблемні явища в працевлаштуванні інвалідів

1 28 2 11702741 news bigpic. інвалідністю

Фрунзівський районний центр зайнятості підвів підсумки роботи з надання послуг особам з інвалідністю. Протягом 2014 року до центру зайнятості звернулось значно більше людей з особливими потребами в порівнянні із попередніми роками. Після отримання консультаційних послуг 24 особи виявили бажання шукати роботу за сприянням служби зайнятості, 14 із них працевлаштовано. Цей достатній рівень працевлаштування інвалідів вдалося здійснити завдяки тісній співпраці із роботодавцями та орієнтування людей на започаткування власної справи. П’ять осіб отримали одноразову допомогу по безробіттю для ведення підприємницької діяльності. Молодих підприємців постійно запрошують на семінари для безробітних, де вони діляться досвідом, як за допомогою служби зайнятості вони стали підприємцями та наводять конкретні приклади своєї успішної діяльності. Колись безробітні, з числа осіб з інвалідністю, а тепер успішні підприємці стають прикладом для тих, хто ще сумнівається у своїх власних силах. Так колишній безробітний Посохов О. О. вирішив спробувати започаткувати власну справу із виготовлення художніх кованих виробів із металу та відкрив невелике виробництво. Ці вироби завоювали популярність та добре користуються попитом у місцевого населення. Тишинський В. В. та Никитовська О. І. стали підприємцями та вирощують домашню птицю і реалізовують екологічно чисту продукцію на місцевому ринку. Люди дають позитивну оцінку роботі центру зайнятості в сприянні і підтримці малого бізнесу та наголосили, що спробувати себе у власній справі може кожен – головне повірити у свої власні сили.

Люди з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги зі сторони працівників центру зайнятості, індивідуального підходу з урахуванням їхніх особливих потреб, забезпечення додаткових гарантій у працевлаштуванні. Відповідно до наказу Мінсоцполітики від 03.06.2014 р. № 347 центр зайнятості тісно взаємодіє із соціальними партнерами зокрема Фрунзівським управлінням праці та соціального захисту населення. Центр зайнятості щомісячно отримує інформацію про осіб з інвалідністю, які бажають пройти навчання в реабілітаційних центрах та працевлаштуватись. Такі люди проходять професійну діагностику, отримують професійну консультацію та інформуються про перспективи працевлаштування за обраною професією. Інформація про професії, що користуються на ринку праці дає змогу ще раз зорієнтуватись у виборі професії та ознайомитись із потенційними роботодавцями.

Роботодавці мають змогу працевлаштовувати таких осіб шляхом компенсації єдиного внеску із ФЗДССВБ та створення спеціального робочого місця з урахуванням особливостей захворювання людини за рахунок ФСЗІ на це робить акценти центр зайнятості. Та на жаль такі стимули для роботодавця не завжди стають дієвими.

Основними перешкодами у працевлаштуванні осіб з інвалідністю є недостатній рівень заповнення індивідуальних програм реабілітації та висновків про умови та характер праці у довідках МСЕК. Такі недоліки утруднюють підбір підходящої роботи у відповідності до особливих потреб людей, тому центр зайнятості частіше звертається до МСЕК з проханням детальніше визначати професійну та трудову реабілітацію.

Фрунзівський районний центр зайнятості

Одеський ОЦЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*