В інтересах людей з обмеженими фізичними можливостями

1 04 1 52179 2. інвалідністю, інвалідів

  1 04 1 52179 1«Важливі фактори у вирішенні проблем зайнятості осіб з інвалідністю» – такою була тема круглого столу, засідання якого відбулося у Кривоозерському районному центрі зайнятості за участю керівництва РЦЗ, представника ТДІзПП у Миколаївській області та безробітних осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Мета заходу – визначити проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю та окреслити шляхи їх вирішення шляхом взаємодії органів влади, роботодавців, служби зайнятості та соціальних партнерів.

Відкрила засідання заступник директора районного центру зайнятості Ольга Крохмаль, яка звернула увагу учасників круглого столу на актуальність системної повсякденної турботи про людей з інвалідністю, проінформувала про стан ринку праці в районі, пріоритетні напрямки в роботі центру зайнятості, зокрема зупинилася на питаннях працевлаштування інвалідів.

Виступаюча розповіла присутнім про співпрацю спеціалістів центру зайнятості з спеціалістами медико-соціальної експертизи при визначенні критеріїв підходящої роботи для осіб з особливими потребами.

Головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг РЦЗ О.Г.Черненко зазначила, що однією із основних умов працевлаштування інвалідів є їхня особиста мотивація, активна позиція у вирішенні даного питання.

Заступник начальника відділу надання соціальних послуг РЦЗ Ігор Тертичний звернув увагу безробітних на можливостях самозайнятості – тобто перспективах започаткування власного бізнесу за сприянням центру зайнятості та при отриманні стартового капіталу у вигляді одноразової виплати допомоги по безробіттю. І.П.Тертичний навів приклади успішного відкриття підприємницької діяльності особами з обмеженнями по здоров’ю за сприянням центру зайнятості.

Головний державний інспектор праці ТДІзПП у Миколаївській області С.В.Бучко проінформував присутніх про особливості працевлаштування та застосування праці інвалідів, відображені у низці норм чинного законодавства України, які встановлюють певні вимоги до цього питання.

Особи з інвалідністю ставили багато запитань про підходящу роботу, цікавились переліком підприємств району, на яких створені робочі місця для інвалідів.

Присутнім безробітним було запропоновано пройти навчання основам комп’ютерної грамотності, яке проводиться на базі комп’ютерного класу Кривоозерського центру зайнятості, що дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності та мобільності на сучасному ринку праці.

Учасники круглого столу висловили впевненість в подальшій плідній співпраці, яка сприятиме збільшенню рівня зайнятості в сільській місцевості, зокрема осіб з інвалідністю, розвитку підприємництва, легалізації робочих місць.

За підсумками проведеного заходу прийнято відповідні рекомендації. В них узагальнено пропозиції і побажання учасників «круглого столу».

Кривоозерський РЦЗ

Миколаївський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*