Інвалідність – не вирок, а особливий спосіб життя

1 15 file1597764 6c9abc85 1. безробітних

Інвалідність – явище соціальне, уникнути яке не може жодна нація. Особа з ушкодженим здоров’ям потребує не лише фінансової допомоги та підтримки, але й сприяння у здобутті освіти, працевлаштуванні, особливого планування житла, облаштування під’їздів, громадського транспорту тощо. Трудова діяльність має позитивний вплив на життя таких краян, адже, окрім матеріальних благ, дозволяє відчути себе повноправною частиною соціуму, а не обузою для оточуючих. Тому посадовці ЦЗ докладають максимум зусиль для забезпечення місцем праці безробітних з обмеженою працездатністю, проводять круглі столи за участю представників органів влади, громадських інституцій та інших соціальних партнерів, які займаються проблемами інвалідів.

Окремо організовуються заходи, спрямовані на активізацію поведінки на ринку праці інвалідів та підвищення рівня їхньої самооцінки. Так, нещодавно у Дрогобицькому МРЦЗ відбувся тренінг на тему: «Адаптація людей з особливими потребами в сучасних умовах», на який запросили 15 безробітних з нозологіями. Мета зустрічі – допомогти містянам інтегруватися у трудове життя, навчити їх відстоювати свої права на працю, поінформувати про найбільш затребувані нині професії та спеціальності.

Модерувала захід фахівець консалтингової компанії «Територія Бізнесу», котра має чималий досвід проведення тренінгів такого формату. Вона охоче ділилася зі слухацькою аудиторією методами пошуку роботи, давала слушні поради щодо ведення співбесіди з працівниками кадрових служб, рекомендувала, як досягти успіху за непростих умов сьогодення. Адже, як було сказано, інвалід для європейською суспільства – особа з підвищеними потребами, а не з обмеженими можливостями. Тому кожний повинен відчувати відповідальність за свою подальшу долю, не опускати рук, не нарікати, а сміливо крокувати до визначеної мети. Тоді успіх прийде неодмінно.

Іванна Кушнір, заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Дрогобицького міськрайонного центру зайнятості

Львівський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*