Працевлаштування осіб з особливими потребами: пропозиції експертів

1 22 4 3701 2. особливими потребами, інвалідів

  1 22 4 3701 1

Київ. Комітет АПУ з трудового права обговорив на засіданні проблемі питання, пов’язані із працевлаштуванням осіб з особливими потребами.

Доповідачами на заході виступили Наталія Грішина,старший юрист PLP Law Group та Анна Фоменко, юрист PLP Law Group. Гостем був Роман Пилипенко, начальник відділу реабілітаційних послуг та зайнятості інвалідів департаменту соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики. Модерував засідання Олексій Шевчук, голова Комітету АПУ з трудового права, керуючий партнер ЮА «Шевчук та партнери».

На необхідність утвердження і забезпечення прав осіб з особливими потребами, реалізацію положень Конвенції про права інвалідів акцентовано увагу в Указі Президента України від 19 травня 2011 р. №588 «Про заходи щодо розв’язання актуальних проблем осіб з обмеженими фізичними можливостями», в якому зокрема, Кабінету Міністрів України доручено здійснити відповідні заходи стосовно вдосконалення механізмів сприяння зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, економічного стимулювання роботодавців до створення ними робочих місць для інвалідів.

«Задекларовані державою наміри щодо вдосконалення механізмів сприяння зайнятості осіб з особливими потребами залишаються лише на папері, а на практиці чисельність працевлаштованих осіб з особливими потребами з кожним роком зменшується як через небажання роботодавців працевлаштовувати їх, так і через необізнаність або низьку активність самих осіб», – переконаний очільник Комітету Олексій Шевчук.

На засіданні правники проаналізували механізми стимулювання роботодавців до створення робочих місць для осіб з особливими потребами та їх працевлаштування. Окрім того, правники розглянули висновки відповідного опитування науково-дослідного інституту праці й зайнятості населення. Опитування стосувалось економічного стимулювання роботодавців до працевлаштування осіб з особливими потребами.

За результатами розгляду правники запропонували сучасні механізми економічного стимулювання роботодавців, серед яких:

1) встановлення гнучкої системи квотування;

2) надання дотацій з метою компенсації витрат, що пов’язані з виплатою заробітної плати;

3) надання пільг щодо сплати податків та обов’язкових платежів підприємствам, на які не розповсюджується система квотування та які працевлаштовують осіб з особливими потребами;

4) надання додаткових пільг щодо сплати податків та обов’язкових платежів роботодавцям, які забезпечують працевлаштування осіб з особливими потребами в більшій кількості, ніж це передбачено системою квотування.

UBA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*