У Бердичеві люди з інвалідністю створюють вироби із вишивками

1 19 3 330c1c8034b376fb732b40e46-e1431694729350 2. інвалідністю

  1 19 3 330c1c8034b376fb732b40e46-e1431694729350 1Нові робочі місця для людей з інвалідністю з’явилися у м. Бердичеві внаслідок відкриття «Пілотної майстерні з вишивки». Можливість працювати та заробляти кошти отримали представники бердичівської громадської організації інвалідів-візочників “Стимул”. Комп’ютеризовану машину з вишивки спілка отримала в рамках проекту «Пілотна майстерня», започаткованого житомирською обласною громадською організацією «Молодь. Жінка. Сім’я», яку очолює Неля Ковалюк – представниця партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», депутат Житомирської міськради.

Півтора року тому під керівництвом Нелі Ковалюк організація «Молодь. Жінка. Сім’я» виграла грант від компанії «Монсанто Україна» на реалізацію проекту «Впровадження соціального підприємництва у Житомирській області». За її словами, раніше організація «Жінка. Молодь. Сім’я» здебільшого реалізовувала навчальні проекти. Коли дізналися про можливість отримати грант, вирішили створити умови для того, щоб люди з інвалідністю могли працювати за заробляти кошти.

«Ми зрозуміли, що нам потрібен такий проект, який дозволить придбати певне обладнання, навчити людину працювати на ньому та дати їй можливість заробляти собі на шматок хліба і когось навчити після себе. Тому ми вирішили створити проект «Пілотна майстерня». Виграли грант і вже відкрили 2 майстерні. Першу (з ремонту телерадіоапаратури) – у с. Дубище Чуднівського району, сьогодні – у Бердичеві. Наступні будуть у Романові, Черняхові та Червоноармійську», – розповіла Неля Ковалюк.

Вартість комп’ютеризованої швейно-вишивальної машини склала більше 34 тис. грн. Цифровий дисплей дає можливість не лише керувати режимами роботи, але й редагувати, масштабувати та комбінувати малюнки. Представники організації «Стимул» вже напрацьовують власні шаблони, зокрема планують вишивати шеврони та логотипи. Місцева влада, зокрема мер міста Василь Мазур, надає підтримку із залучення клієнтів, кілька компаній вже готові робити свої замовлення. Голова громадської організації інвалідів-візочників «Стимул» Юрій Яремчук каже: для людей з інвалідністю проблема працевлаштування стоїть дуже гостро. Адже навіть якщо роботодавець готовий взяти на роботу працівника на візку, майже ніколи умови роботи не відповідають тим, яких потребують люди з інвалідністю, зокрема високі пороги у приміщенні, відсутність пандусів та неадаптована туалетна кімната.

«Хтось сказав, мрійте обережно, адже мрії мають здатність збуватися. Так трапилося і у нас. Коли ми засновували громадську організацію, першим завданням для нас було працевлаштування людей. Адже зараз із цим є проблема, і у мене також. Адже серед нас є люди з травмами хребта, після інсульту, та ті, які користуються візками. Сьогодні ж, за підтримки Нелі Ковалюк, ми створюємо умови, які дозволяють працювати нам, незважаючи на фізичні обмеження», – розповів Юрій Яремчук.

«Пілотна майстерня з вишивки» відкрилася у Центрі соціокультурної та активної фізичної реабілітації «На рівних», який організація «Стимул» отримала рік тому. Тут умови роботи повністю відповідають вимогам.

Присутній на відкритті майстерні депутат обласної ради, член партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександр Бочковський наголосив, що зі свого боку рекомендуватиме вироби працівників майстерні, аби у них було якомога більше замовлень і клієнтів.

«Дякую вам за те, що ви робити цю справу, від неї всі будуть тільки у виграші. Дякую міському голові Бердичева, що він підтримує такі ініціативи в місті та за те, що організації надане чудове приміщення. Ми зі свого боку будемо завжди раді вам допомогти», – пообіцяв Олександр Бочковський.

Блок Петра Порошенка «Солідарність» | Житомирська територіальна організація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*