Служба зайнятості – людям з інвалідністю

1 15 file1597764 6c9abc85 1. інвалідів

Фрунзівський районний центр зайнятості приділяє особливу увагу роботі із соціально незахищеними верствами населення, зокрема значна увага приділяється роботі з особами з інвалідністю.

Так, протягом першого півріччя 2015 року в центрі зайнятості перебувало на обліку 17 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Із них 7 людей вже працевлаштовано, зокрема одна особа знайшла роботу після підвищення кваліфікації шляхом стажування на робочому місці. Одна людина вирішила спробувати себе в підприємництві та з допомогою центру зайнятості започаткувала власну справу. Ті безробітні, які продовжують шукати роботу, отримують різноманітні соціальні послуги, зокрема відвідують групові інформаційні семінари, отримують професійні консультації, залучаються до громадських робіт.

Протягом багатьох років центр зайнятості взаємодіє з органами праці та соціального захисту населення, які щомісяця подають інформацію про інвалідів, котрі бажають працевлаштуватись та пройти професійне навчання в реабілітаційних установах і навчальних закладах системи соціального захисту населення, в центрах професійної реабілітації інвалідів. Коли такі люди звертаються до центру зайнятості, тоді в ході надання профінформаційної послуги спеціаліст надає інформацію про зміст професії, за якою бажає навчатись особа, знайомить з вимогами до професії. В рекомендаціях центру зайнятості спеціаліст зазначає актуальність професії на ринку праці, можливості працевлаштування після закінчення професійного навчання за набутою професією.

Для більш продуктивної роботи з інвалідами центр зайнятості щоквартально проводить різноманітні інформаційні заходи для такої категорії безробітних. Так, 25 червня 2015 року в приміщенні центру зайнятості було проведено засідання круглого столу з проблемних питань зайнятості інвалідів. До участі у заході були запрошені представники районного управління соціального захисту населення, роботодавці та підприємці району. Обговорювались ряд важливих питань: що заважає людині знайти роботу, як подолати перешкоди, як адаптуватися до сучасних реалій на ринку праці, як підвищити свою кваліфікацію, як презентувати себе перед роботодавцем. Колишні безробітні, а тепер підприємці наводили свої успішні приклади започаткування власної справи.

У Фрунзівському районі фактично відсутні підприємства промисловості де б людина змогла знайти роботу, а сільське господарство потребує найманої праці лише в сезонні періоди року. Добре розвинута сфера надання послуг населенню, зокрема торгівля. Тому центр зайнятості орієнтує незайняте населення та інвалідів на відкриття власної справи.

Працівники центру зайнятості цілеспрямовано проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцями щодо створення спеціальних робочих місць за рахунок коштів фонду соціального захисту інвалідів та здійснюють опитування щодо створення ними спеціальних робочих місць для інвалідів. Також роботодавці мають змогу більш детально ознайомитись із механізмом компенсації єдиного соціального внеску Фондом соціального страхування на випадок безробіття за умови прийняття на роботу незахищених категорій безробітних та інвалідів.

Фрунзівський районний центр зайнятості

Одеський ОЦЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*