Інвалідність – не перешкода успішному працевлаштуванню

1 30 3 58919 2. особливими потребами

  1 30 3 58919 1

Засновник осередку для розумово нерозвинених Жан Ваньє сказав: «Кожна людина, якою б маленькою і слабкою вона не була, несе у собі неповторний дар для спільноти, Церкви і всього людства». Зчаста ми абстрагуємося від слів зарубіжного громадського діяча, вважаючи, що особи з інвалідністю не здатні жити повноцінно й потребують цілодобової опіки та нагляду. Як свідчить досвід, така думка помилкова. Аби вкотре допомогти краянам з нозологіями реалізувати свій потенціал у трудовій сфері, фахівці Львівського міського центру зайнятості організували Ярмарок вакансій для осіб з особливими потребами.

Цього разу велелюдний захід, приурочений Міжнародному дню інваліда, зібрав понад дві сотні соціально незахищених львів’ян. Безробітні мали можливість безпосередньо поспілкуватися з представниками 18 місцевих підприємств, установ та організацій, зокрема ПАТ Холдингова компанія «Еко-Дім», ТзОВ «Мережа хімчисток «Чисто», ПрАТ «ПЗУ Україна», ЛКП «Старий Сихів», ТОВ «Фоззі-Фуд» та ін. Загалом відвідувачам пропонували 80 вільних місць праці за 27 професіями і спеціальностями.

Чимало краян обступили стенд ТОВ «Матаї України». Німецька компанія займається виготовленням товарних каталогів для реклами фарб для волосся і шукає складальника виробів. Робота в одну зміну, заробітна плата – до п’яти тисяч гривень, працювати можна кілька днів на тиждень. Попередньо охочі влитися у колектив проходять безкоштовне навчання. Не дивно, що така пропозиція зацікавила багатьох відвідувачів.

А от біля спеціаліста ВП «Галремененерго» ПАТ «Західенерго» майже порожньо. Цікавлюся, чому? «На такому заході підприємство вже не вперше, – розповідає пані Галя. – Кожного разу, коли нас запрошують, активно долучаємося. Проте наша пропозиція зрідка влаштовує пошуковців місця праці. Установа розташована за межами міста, у Добротворі, та й робота лише на 0,2 ставки».

Доволі непогані варіанти працевлаштування у ТзОВ «ЛАТП-14631»: середня заробітна плата – три тисячі гривень, повний соціальний пакет, трудитися можна як позмінно, так і з 8.00 до 16.45. Проте й вимоги до кандидатів високі: відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень, наявність водійських прав категорії «Д», досвід роботи – не менше трьох років. До слова, це підприємство співпрацює з центром зайнятості з часу заснування. Тож цьогоріч, як і Державна служба зайнятості, святкуватиме перше 25-річчя.

Дещо розгубленою виглядає Юлія. Молода дівчина хворіє астмою, визнана інвалідом другої групи, тому роботу шукає виключно в офісі. Статус безробітної отримала чотири місяці тому. Раніше працювала у ТзОВ «Воля», але хвиля скорочення її не оминула. «Розраховую на винагороду не менше двох з половиною тисяч гривень, – ділиться побажаннями клієнтка ЦЗ. – Відверто кажучи, навіть роздумую над можливістю перенавчитися за державні кошти і здобути новий фах, до прикладу, бухгалтера».

А пан Богдан не особливо перебірливий, розповідає, що погодиться працювати навіть за мінімалку, головне, щоб платили вчасно. Чоловік отримав серйозну травму голови, коли заробляв копійчину за кордоном. «Колись ганявся за високими прибутками, а нині шукаю бодай щось…», – говорить він із смутком у голосі. Вірить, що тут, на Ярмарку вакансій, обов’язково зустріне свого працедавця.

Не можу пройти повз Крістіну Анґлєс д’Оріак, керівника центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус», що діє при Українському католицькому університеті. Вона вперше бере участь у такому заході, але налаштована на довготривалу співпрацю зі службою зайнятості. ГО «Емаус» забезпечує заробітком розумово неповносправних. Уже вдалося підшукати прийнятне місце праці кільком краянам. Мережа авторських ресторанів «Фест!» погодилася взяти у штат трьох львів’ян: один виконує обов’язки офіціанта, а двоє ліплять вареники. Є й такі, що випікають смаколики на замовлення пекарні або ж виконують тимчасові роботи. Пані Крістіна – родом з Франції, тому пропагує європейський досвід повернення осіб з особливими потребами до трудової активності. Зарубіжні компанії завше радо відгукуються на пропозицію працевлаштувати інвалідів. Як зазначають топ-менеджери, такі особи змінюють атмосферу у колективі, вносять багато позитиву, вчать співробітників долати труднощі й бути сильними у складних ситуаціях. Українським працедавцям також варто усвідомити, що продуктивність праці інвалідів не менша, ніж у цілком здорових людей, а ще вони дуже цінують можливість самостійно заробляти на життя.

Захід завершився, які ж його результати? Внаслідок опитування представників кадрових служб, з’ясовано, що під час Ярмарку вакансій вони провели 105 співбесід, отримали майже 60 резюме, дібрали 23 осіб з інвалідністю для подальшого працевлаштування, домовилися про стажування 7 безробітних. Зрозуміло, що це – далеко не остаточні цифри, час внесе корективи. Головне, що відвідувачі дійства зрозуміли, кого нині шукають підприємства, а працедавці вивчили професійно-кваліфікаційний склад непрацюючих жителів міста.

Ольга Чепіль, провідний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою відділу організаційної та інформаційної роботи Львівського обласного центру зайнятості

Львівський обласний центр зайнятості +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*