Якість надання службою зайнятості послуг особам з обмеженими фізичними можливостями

1 01 1 299606 2. інвалідністю, інвалідів

  1 01 1 299606 1Суми. В рамках проведення декади зайнятості відбулася прес-конференція директора обласного центру зайнятості Володимира Підлісного з питань працевлаштування демобілізованих учасників АТО та осіб з обмеженими фізичними можливостями

Як зазначив Володимир Підлісний, впродовж 2015 року у порівнянні з 2014 роком спостерігалося збільшення чисельності безробітних громадян з інвалідністю на 12,1%. На це вплинуло, перш за все, значне зменшення кількості робочих місць на ПАТ ”Сумихімпром”, Конотопському УЧВП УТОГ, ПАТ “Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. М.В.Фрунзе”. Протягом січня-жовтня 2015 року зареєстровано 1332 безробітних з числа інвалідів, у тому числі допомогу по безробіттю отримували 1118 осіб.

В розрізі груп: 11 осіб – І групи інвалідності, 189 осіб – ІІ групи інвалідності, 1132 особи – ІІІ групи інвалідності.

За сприяння обласної служби зайнятості у 2015 році отримали роботу 329 осіб з інвалідністю, у тому числі 306 зареєстрованих безробітних.

Серед категорій безробітних громадян з особливими потребами найвищий рівень працевлаштування мали особи, які займали робітничі місця – 65,0%. Низький рівень працевлаштування спостерігається серед осіб у віці до 25 років – 24,3%. Більшість молодих інвалідів, що працюють, не задоволені своїми робочими місцями із-за низького рівня заробітної плати. За більшістю наданих вакансій (64,5%) пропонується заробітна плата, що майже дорівнює мінімальній заробітній платі.

Протягом 2014 року у базових центрах зайнятості була розміщена інформація по 556 актуальних вакансіях (місця, на які можуть бути працевлаштовані інваліди). Укомплектовано 163 вакансії, що становило лише 29,4%. Низький рівень укомплектування вакансій склався через дисбалансом між попитом та пропозицією на ринку праці. Так, майже 51,9% заявлених вакансій – робочі місця, що не потребують кваліфікації робітників (двірники, прибиральники територій, підсобні робітники, сторожа тощо), у той час як 94,2% безробітних інвалідів мали робітничу професію або працювали кваліфікованими спеціалістами.

Значно покращилась ситуація у 2015 році: за 10 місяців поточного року із 475 заявлених вакансій укомплектовано 206, рівень укомплектування склав 43,4%. Зростання показника забезпечено шляхом індивідуальної роботи з клієнтами.

З метою орієнтації безробітних інвалідів на самозайнятість і підтримки підприємницької ініціативи, у 2015 році 14 безробітним з числа інвалідів виплачена допомога по безробіттю одноразово для відкриття власної справи, що на 29,0% більше ніж у порівнянні з показником січень-жовтень 2014 року. Основний вибір напрямку діяльності: надання різноманітних послуг населенню (побутові, медичні, будівельні, авто послуги, роздрібна торгівля). Для мешканців сільської місцевості – вирощування сільськогосподарської продукції і продуктів тваринництва, а також торгівля продовольчими та непродовольчими товарами.

Професійне навчання безробітних організовувалося з урахуванням потреб ринку праці, на замовлення роботодавців, з метою впровадження підприємницької діяльності. Готували безробітних під замовлення роботодавців галузі будівництва, переробної промисловості, торгівлі, сфери побутових послуг, фермерських господарств. Курсову підготовку та перепідготовку передусім пропонували безробітним, які втратили вміння та навички за набутою раніше професією через довготривале безробіття. В організації професійного навчання обласна служба зайнятості співпрацювала з 26 навчальними закладами професійно-технічної та вищої освіти, 3 центрами професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та 89 роботодавцями області. Впродовж 2015 року навчалися за направленням обласної служби зайнятості 65 осіб з інвалідністю, працевлаштовані після проходження навчання 62 особи, рівень працевлаштування після проходження професійного навчання складає 91%.

На сьогодні 2 інваліди з числа безробітних проходять професійне навчання. Основні курси за програмою: „Новітні технології механізації обробітку землі”, „Перукар”, „Автоматизація робочого місця за допомогою комп’ютерних технологій”, „Комп’ютерні технології в бухгалтерії зі знанням 1С бухгалтерії”, „Оператор котельні”.

З метою додаткового стимулювання мотивації до праці та матеріальної підтримки безробітних проводилася робота з організації громадських та інших робіт тимчасового характеру. Протягом звітнього періоду брали участь у громадських роботах 25 інвалідів та інших роботах тимчасового характеру 23 особи. Роботи виконувалися по благоустрою населених пунктів, зон відпочинку, впорядкуванню територій, що мають історико-культурне значення, на об’єктах соціальної сфери.

Станом на 1 грудня 2015 року перебувають у статусі безробітного 536 інвалідів, у тому числі 438 осіб отримують допомогу по безробіттю (її середній розмір складає 868,7 грн.).

Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Сумський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*