На Херсонщині сприяють зайнятості особам з обмеженими можливостями

1 15 file1597764 6c9abc85 1. обмеженими можливостями, інвалідністю, інвалідів

Надання якісних соціальних послуг людям, які у зв’язку з обмеженими можливостями не можуть на рівних конкурувати на ринку праці, залишається одним із пріоритетних напрямів діяльності обласної служби зайнятості.

Протягом 2015 року з метою пошуку роботи на обліку в обласній службі зайнятості перебували 1032 безробітних з інвалідністю, допомогу по безробіттю отримували 815 осіб цієї категорії.

Спеціалісти Херсонської обласної служби зайнятості приділяють велику увагу функції адвокатування, тобто представництва інтересів та потреб людей з інвалідністю перед роботодавцями, намагаються вирішувати всі проблеми, що виникають при забезпеченні зайнятості осіб з інвалідністю у позитивному напрямку. Так, протягом минулого року за сприяння служби зайнятості були працевлаштовані 292 безробітних з інвалідністю.

Одним із перспективних напрямів забезпечення зайнятості осіб з обмеженими можливостями є розвиток малого підприємництва і різних форм самозайнятості, а також індивідуально-трудової діяльності. Протягом 2015 року 19 клієнтів з інвалідністю із Херсонського та Новокаховського міських, Голопристанського міськрайонного, Бериславського, Білозерського, Великоолександрівського, Високопільського, Генічеського, Іванівського, Каланчацького та Нововоронцовського районних центрів зайнятості пройшли навчання з основ підприємницької діяльності, відкрили власну справу та будуть займатися спеціалізованою допоміжною офісною діяльністю, діяльністю у сфері бухгалтерського обліку й аудиту, юстиції, роздрібною торгівлею, розведенням свиней, виробництвом м’яса птиці, вирощуванням ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників, виготовленням виробів із бетону для будівництва, виробництвом меблів, наданням послуг у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем та наданням інших індивідуальних послуг.

З метою тимчасової зайнятості протягом звітного періоду 71 особа з обмеженими можливостями брала участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Роботи, що виконувались, мали суспільно корисну спрямованість, відповідали потребам територіальних громад, сприяли їх соціальному розвитку: роботи з благоустрою та озеленення території населених пунктів, придорожніх смуг, зон відпочинку; впорядкування, благоустрій територій, меморіальних пам’ятників та проведення підсобних робіт, виконання сільськогосподарських робіт; розповсюдження преси, інформування населення про порядок отримання житлових субсидій тощо.

З метою поінформованості населення про законодавчу базу, потреби ринку праці району та області, про активні форми зайнятості йшлося у тематичних семінарах «Для окремих категорій громадян, в т.ч. за участю інвалідів» та «Здоровий спосіб життя – запорука професійних успіхів», семінарі «Служба зайнятості особам з особливими потребами». У цих заходах взяли участь 1240 осіб з інвалідністю.

Для забезпечення професійної конкурентоспроможності осіб з інвалідністю обласним центром зайнятості постійно аналізується склад інвалідів, які перебувають на обліку та виявили бажання пройти профнавчання за професіями та спеціальностями, що користуються попитом на регіональному ринку праці, з урахуванням їх професійних знань, навичок, побажань та рекомендацій медико-соціальних експертних комісій.

Протягом минулого року професійне навчання проходила 71 особа з числа інвалідів. Інваліди навчалися за наступними професіями та напрямами підвищення кваліфікації: «Кравець», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва», «Агротехнічні заходи щодо вирощування зернових культур», «Агротехнічні заходи щодо вирощування овочевих культур», «Планово-запобіжна система технічного обслуговування та ремонту сільськогосподарських машин», «Загальновиробничі вимоги безпечної праці під час виконання весняно-польових робіт у сільському господарстві», «Сучасні нормативно-правові вимоги до дотримання безпечних умов праці під час виконання робіт у сільському господарстві», «Основи знань з ефективності підприємництва, які є загальними для всіх видів діяльності та форм власності», «Загальновиробничі вимоги безпечної праці під час виконання механізованих робіт у сільському господарстві», «Підтримка оперативного управління бухгалтерами підприємств на основі використання системи програм «1С:підприємство 8.2», «Основні технологічні операції обслуговування прилеглих територій» тощо. Проходили стажування за професіями: «Бухгалтер», «Менеджер (управитель) із збуту», «Головний інженер», «Робітник з благоустрою територій», «Водій автотранспортних засобів», «Оператор комп’ютерного набору», «Сторож».

З числа осіб з інвалідністю, які закінчили навчання, 61 особа вже працевлаштована, решті активно ведеться підбір роботи.

Центрами зайнятості постійно проводиться планомірна робота щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю з підприємствами, організаціями, установами області, в т.ч. з тими, що не виконали норматив працевлаштування інвалідів. Забезпечується адресна взаємодія з роботодавцями в частині позитивного вирішення питання працевлаштування клієнтів з особливими потребами: керівникам підприємств надсилаються листи з пропозиціями щодо подальшої співпраці та вдосконалення роботи у цьому напрямку, надається інформація про професійно-кваліфікаційний склад безробітних з інвалідністю, під час проведення семінарів та при кожному відвідуванні ПОУ спеціалісти центрів зайнятості інформують про можливості укомплектування робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, в тому числі з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Загалом протягом 2015 року проведено понад 1,4 тис. семінарів для керівників підприємств та представників кадрових служб, де взяли участь понад 14,2 тис. роботодавців.

З метою привернення уваги до проблем людей з обмеженими можливостями центри зайнятості області спільно з роботодавцями, громадськими організаціями інвалідів, навчальним закладами проводять спеціалізовані ярмарки вакансій, дні відкритих дверей для інвалідів тощо.

Постійно ведеться активна співпраця Херсонської обласної служби зайнятості з медико-соціальними експертними комісіями області. З метою покращення експертизи професійної придатності повнолітніх осіб з інвалідністю, сприяння їх професійному навчанню, професійній адаптації та реабілітації, раціональному працевлаштуванню уповноважені представники від служби зайнятості постійно беруть участь у роботі МСЕК. Така практика дозволяє виносити всебічно виважені експертні рішення щодо кожної особи з інвалідністю, а також надавати об’єктивні рекомендації щодо їх реабілітації. Спеціалісти служби зайнятості на засіданнях комісій надають інформацію про стан ринку праці регіону, наявність вільних робочих місць та вакантних посад для інвалідів, перелік професій, за якими можливе навчання.

Також у 2015 році було впроваджено індивідуальний супровід окремих категорій громадян. Об’єктами такого супроводу є безробітні, працевлаштовані за сприяння державної служби зайнятості, зокрема: внутрішньо переміщені особи; звільнені (демобілізовані) військовослужбовці, учасники антитерористичної операції; неповнолітні; діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування; інваліди. Так, 145 осіб були охоплені супроводом, з них: 70 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб; 26 – демобілізовані учасники АТО; 48 – інваліди. У колишніх безробітних, які працевлаштовані на постійну роботу та охоплені супроводом, проблемних питань не зафіксовано. Робота щодо охоплення патронатом окремих категорій громадян після працевлаштування продовжується.

Г. Візниця, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню ХОЦЗ

Херсонський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*