На офіційному сайті Київського метрополітену виявлено оголошення, які мали ознаки прямої дискримінації за ознакою інвалідності

1 11 3 -модели-81-540 0. інвалідністю

Під час моніторингу дотримання принципу недискримінації в усіх сферах суспільних відносин на офіційному сайті комунального підприємства «Київський метрополітен» у розділі «Вакансії» виявлено оголошення, які мали ознаки прямої дискримінації за ознакою інвалідності. Так, згідно із оголошенням від 29.02.2016 року, з 12 відкритих вакансій, лише на 5 можливе працевлаштування осіб з інвалідністю.

Провівши аналіз зазначених вимог до вакансій, не вдалося встановити об’єктивних критеріїв, пов’язаних із умовами чи характером праці, які б виправдовували поділ вакансій на ті, де можливе працевлаштування людини з інвалідністю і на ті, де таке працевлаштування є неможливим. З’ясовано, що на всіх 5 посадах, де можливе працевлаштування людей з інвалідністю, графік роботи встановлюється щоденно з 08:00 (08:30) до 17:00 (17:30), і це був єдиний критерій, який об’єднував вакансії для осіб з інвалідністю та вирізняв їх з-поміж інших вакансій.

Вбачаючи в оголошенні ознаки прямої дискримінації за ознакою інвалідності, порушення низки вимог українського та міжнародного законодавства, до керівництва Київського метрополітену направлено звернення Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з вимогою усунути дискримінаційні оголошення. У зверненні наголошено, що критерій розрізнення, пов’язаний лише із графіком роботи, не може вважатись об’єктивним, оскільки в Кодексі законів про працю України передбачено, що робота людей з інвалідністю у нічний та надурочний час допускається лише за їхньою згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (статті 55, 63 та 172).

Уповноважений нагадує, що особа з інвалідністю може претендувати на будь-яку посаду, що відповідає її освітньому рівню, професійному досвіду та не є протипоказаною згідно із висновком МСЕК. В таких умовах роботодавець не має права поділяти відкриті вакансії на вакансії для людей з інвалідністю і на вакансії для інших осіб. Стан здоров’я різних людей може суттєво відрізнятись, і у однієї людини з інвалідністю будуть протипоказання до роботи в нічний час, а в іншої може не бути жодних протипоказань, що обов’язково буде відображено у медичному висновку, яким і повинен керуватись роботодавець при працевлаштуванні людини з інвалідністю.

У своїй відповіді начальник юридичного управління КП «Київський метрополітен» повідомив, що на сьогоднішній день текст оголошення про вакансії на офіційному сайті приведено до вимог антидискримінаційного законодавства, а також зазначив, що при зверненні на підприємство осіб з інвалідністю щодо працевлаштування, підбір робочого місця здійснюється з урахуванням висновків та рекомендацій МСЕК з огляду на їхні побажання та наявні професійні навички і знання.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*