Шляхи вирішення питань зайнятості інвалідів в Донецькій області

1 19 3 42171 2. інвалідністю, інвалідів

  1 19 3 42171 1Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» спільно з Українською асоціацією фізичної терапії та UCP Wheels for Humanity (США) за підтримки Агентства міжнародного розвитку Уряду США реалізують Міжнародний проект «Тренінги, розширення економічних можливостей, допоміжні технології та послуги медичної/фізичної реабілітації».

Проект реалізується в 5 областях України: Львівська, Вінницька, Донецька, Дніпропетровська та Харківська.

В рамках проекту 17 травня 2016 року у Краматорську був організований тренінг для роботодавців з питань працевлаштування та зайнятості людей з інвалідністю. В заході взяли участь заступник директора Донецького обласного центру зайнятості Наталя Адамова та начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Олександр Человань, представники Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, роботодавці.

Під час тренінгу його учасників було поінформовано щодо різних аспектів працевлаштування та зайнятості людей з інвалідністю, зміни стереотипів щодо працівників з інвалідністю, сприяння покращенню ситуації на ринку праці для цієї групи громадян, були ознайомлені з досвідом підприємств різних форм власності у цій сфері.

На сьогоднішній день питання адаптації та працевлаштування людей з інвалідністю є одним з пріоритетних напрямів роботи служби зайнятості.

Протягом 4 місяців 2016 року послуги служби зайнятості отримували майже 2 тис. безробітних осіб з інвалідністю. Працевлаштовані з урахуванням стану здоров’я 122 особи з інвалідністю, проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості 71 особа з інвалідністю. У громадських та інших роботах тимчасового характеру брали участь 157 осіб цієї категорії, 1,8 тис. осіб отримали профорієнтаційні послуги.

Фахівці служби зайнятості здійснюють підбір роботи людям з інвалідністю з урахуванням освіти, досвіду роботи і медичних рекомендацій. Головною проблемою їх працевлаштування є невідповідність освітнього рівня, професійних навичок вимогам роботодавців, умови праці на робочих місцях, які пропонують роботодавці, протипоказані стану здоров’я інвалідів, недостатньо високий рівень заробітної плати.

Для підвищення конкурентоспроможності громадян з інвалідністю на ринку праці, а також пошуку ефективних шляхів повернення їх до продуктивної зайнятості та інтеграції у суспільство необхідно об’єднати зусилля соціальних партнерів. Проведення інформаційних заходів сприяє підвищенню суспільної ролі людей з інвалідністю як повноправних учасників соціального, економічного та трудового життя, їх повноцінній реінтеграції у суспільство.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи

Донецька обласна служба зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*