В обласному соцзахисті розповіли де професійно навчають інвалідів

1 16 15874456 2. реабілітації, інвалідів

Провідна роль у забезпеченні раціонального працевлаштування осіб з обмеженими можливостями належить професійній реабілітації. Вказаний вид реабілітації дає змогу підвищити рівень зайнятості та конкурентоспроможності людей з інвалідністю на ринку праці та прискорити їх інтеграцію у суспільство. Основним елементом професійної реабілітації є професійне навчання, яке здійснюється в установах професійної реабілітації сфери управління Міністерства соціальної політики України. Де професійно навчають осіб з обмеженими фізичними можливостями та які для цього необхідні документи розповіли в Департаменті праці та соцзахисту населення Полтавської ОДА:

На сьогодні в системі Мінсоцполітики функціонує 12 Центрів, які здійснюють навчання інвалідів за конкурентними на ринку праці спеціальностями.

З них найбільшим попитом серед осіб з обмеженими можливостями користуються:

– Львівський міжрегіональний центр соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів;

– Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів (с. Лютіж, Київська область);

– Кримська республіканська установа «Міжрегіональний центр професійної реабілітації інвалідів» (м. Євпаторія).

Для проходження професійної реабілітації до місцевого органу праці та соціального захисту населення подається заява про направлення до Центру із зазначенням обраної професії (із числа тих, за якими здійснюється навчання в Центрі), із зазначенням місця проживання та необхідності працевлаштування після закінчення навчання, до якої додаються:

* копія паспорта;

* копія ідентифікаційного коду;

* копія довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності;

* копія індивідуальної програми реабілітації інваліда;

* медична довідка форми № 0-86/о із зазначенням даних про обстеження психіатром, наркологом, онкологом та дерматовенерологом;

* виписка з історії хвороби стосовно динаміки інвалідизуючого захворювання;

* картка індивідуальної профконсультації, видана центром зайнятості;

* копія документа про освіту;

* 2 фотокартки розміром 4 х 6.

У центрах професійної реабілітації здійснюється навчання за такими спеціальностями, а саме: оператор комп’ютерного набору, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, секретар керівника, слюсар з ремонту автомобілів, взуттьовик з ремонту взуття, швачка, перукар, манікюрник, візажист, соціальний працівник, кухар, бармен, офіціант, екскурсовод, вишивальниця, молодша медична сестра з догляду за хворими, черговий по поверху (готелю, пансіонату), касир торговельного залу тощо.

Більш детальну інформацію з вищезазначеного питання можна отримати безпосередньо в управліннях праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації або за телефоном (0532) 681234.

«Новини Полтавщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*