Соцзахист в Одесі: інваліди можуть пройти реабілітацію за індивідуальною програмою

1 23 3 36 1. реабілітації, інвалідності, інвалідів

У всіх районах Одеси можна звернутися до управління соцзахисту для отримання послуг в реабілітаційному закладі за місцем проживання інваліда

13 травня 2014 року в приміщенні управління соціального захисту населення в Суворовському районі департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради відбувся семінар-нарада на тему: «Про дотримання механізму складання індивідуальних програм реабілітації інвалідів».

В семінарі-нараді прийняли участь начальник управління соціального захисту населення в Суворовському районі, начальник відділу у справах інвалідів, ветеранів війни та праці, спеціалісти зазначеного відділу, представники пульмонологічної, онкологічної, психіатричної, кардіологічної, міжрайонної Суворовської медико-соціальних експертних комісій Одеської області, заступник директора центру зайнятості Суворовського району.

Основними напрямками державної політики України у сфері реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів є забезпечення реалізації соціально-економічних, медичних, фізичних, психологічних, педагогічних, професійних та інших заходів відновлювального характеру, спрямованих на попередження прогресування патологічного процесу, усунення чи максимально можливу компенсацію обмежень життєдіяльності, відновлення здоров’я та трудових навичок інвалідів і дітей-інвалідів, корекцію психічних процесів, здобуття ними освіти, їх трудову зайнятість незалежно від категорії і причин інвалідності.

Реабілітація інвалідів – система медичних, психологічних, педагогічних, фізичних, професійних, трудових, фізкультурно-спортивних, соціально-побутових заходів, спрямованих на надання особам допомоги у відновленні та компенсації порушених або втрачених функцій організму для досягнення і підтримання соціальної та матеріальної незалежності, трудової адаптації та інтеграції в суспільство, а також забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації і виробами медичного призначення.

Інваліди та діти-інваліди виходячи з їх потреб та відповідно до рекомендацій медико-соціальних експертних комісій (консультативних комісій лікувально-профілактичних закладів) на підставі індивідуальної програми реабілітації, забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, спеціальним автотранспортом та реабілітаційними послугами,

Реабілітаційні центри шляхом надання медичної, психолого-педагогічної, психологічної, фізичної, професійної, трудової, фізкультурно-спортивної, соціальної реабілітації сприяють усуненню компенсаційних вад і розладів функцій організму інвалідів та дітей-інвалідів.

Для осіб с обмеженими фізичними можливостями шлях до професійного успіху ускладнено не тільки порушеннями здоров’я, але і соціальними та психологічними проблемами, які завжди супроводжує хвороба чи травма, які призводять до інвалідності. Тому одним із направлень комплексного рішення цих питань є професійне навчання інвалідів робочим професіям в спеціалізованих реабілітаційних установах.

Наприклад, такий заклад для людей з особливими потребами, які бажають знайти своє місце в житті і бути корисним суспільству, більше 10 років працює в живописному селі Лютіж, яке знаходиться під Києвом.

Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів – державна установа Міністерства соціальної політики України – здійснює професійне навчання дітей-інвалідів віком від 16 років та інвалідів, які не досягли пенсійного віку, яким за висновком МСЕК необхідна професійна реабілітація.

У 2014 році в Центрі можливо пройти професійну підготовку за робітничими професіями: оператор комп’ютерного набору, оператор комп’ютерної верстки, соціальний працівник, майстер з ремонту взуття, швачка, слюсар з ремонту автомобілів, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, бджоляр, перукар, вишивальниця, швачка, секретар керівника, касир торговельного залу, черговий по поверху (готель, кемпінг, пансіонат), молодша медична сестра. По закінченні курсу навчання слухачам видаються свідоцтва про отримання робочої професії державного зразка. Центр обладнаний за принципом безбар’єрності і вседоступності. Комфортабельні 1-2-місні кімнати, побутові приміщення обладнані для зручного проживання слухачів, у тому числі для тих, хто пересувається на інвалідному візку.

Професійне навчання в Центрі супроводжується медичним спостереженням, заходами соціальної, психологічної та фізичної реабілітацій. До послуг учнів – кабінет фізіотерапії, зал лікувальної фізкультури, бальнеолікування, масаж, комп’ютерна діагностика, консультації психолога та соціального працівника, групові тренінгові заняття. У вільний від занять час слухачі беруть участь в художній самодіяльності, готують та проводять концерти, виставки, конкурси.

Професійне навчання, заходи з соціальної, психологічної та фізичної реабілітації, проживання та харчування слухачів у Центрі забезпечуються за рахунок коштів Державного бюджету.

Для отримання послуг в реабілітаційному закладі за місцем проживання інваліда або дитини-інваліда, інвалід, законний представник інваліда або дитини-інваліда (далі – заявник) звертається в управління соціального захисту населення за місцем реєстрації інваліда або дитини-інваліда та надає такі документи:

– заява про надання реабілітаційних послуг;

– індивідуальну програму реабілітації;

– копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності для інвалідів, або довідка ЛКК лікувально-профілактичного закладу для дітей-інвалідів;

– паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

– документ, що підтверджує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (паспорт – для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) (крім дітей-інвалідів);

– документ про освіту (для одержувачів, які потребують професійної реабілітації);

– рекомендації територіального органу Державної служби зайнятості в місті за результатами наданих профорієнтаційних послуг, (для одержувачів, які потребують професійної реабілітації);

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інваліди з індивідуальною програмою реабілітації та необхідними документами звертаються до управління соціального захисту населення для формування замовлення в Централізованому банку даних з проблем інвалідності на виготовлення на підприємствах зазначених засобів реабілітації.

За більш детальною інформацією необхідно звертатися в районні управління соціального захисту населення за адресами:

у Суворовському районі: просп. Добровольського, 120-А;

у Приморському районі: вул. Ясна, 6;

у Київському районі: вул. Академіка Філатова, 15-А;

у Малиновському районі: вул. Космонавтів, 27/1.

Офіційний сайт міста Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*