Там, де гори й полонини: табір активної реабілітації вперше пройшов у Карпатах

1 04 3 10487849 753989057987317 1769607492 n 2. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 04 3 10487849 753989057987317 1769607492 n 1Ось, нарешті, табори активної реабілітації – одна із найефективніших комплексних методик відновлення фізичного й соціального стану людини після травми хребта – стартували цього року, і вперше – в Карпатах, в унікальному спеціалізованому реабілітаційно-спортивному комплексі: Західному реабілітаційно-спортивному центрі, що знаходиться у с. Яворів, Турківського району Львівської області. До речі, саме цей центр був обраний нами цьогоріч як найсприятливіший для людей з інвалідністю: усі комфортабельні, побудовані в українському стилі об’єкти житлової та готельної інфраструктури, а також загальна територія «Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України» повністю відповідають діючим архітектурно-будівельним нормам України і світовим стандартам «безбар’єрної» архітектури, визначеними Конвенцією ООН «Про права інвалідів», та є повністю доступними для усіх без виключення громадян, а найперше – для людей з інвалідністю.

Наш перший цьогоріч навчально-практичний табір активної реабілітації ІІ рівня, що спрямований на лідерів активної реабілітації (надалі – АР) – майбутніх стажерів та інструкторів, які самі в минулому були учасниками наших таборів, проходив у період з 15 по 22 червня 2014 року та відбувся за підтримки Укрцентру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”.

Філософія наших таборів основана на гаслі – «навчився жити у візку сам – навчи іншого». Втім, проведення таборів активної реабілітації ґрунтується не просто на отриманні окремих навичок самостійного життя у візку, досягненні людиною з інвалідністю максимальної незалежності від сторонньої допомоги, оволодінні вмінням щоденно долати перешкоди, що вибудувані сучасним українським соціумом по відношенню до неї, а найбільше – подоланню самого себе.

Лідери мали змогу не тільки освоїти основні принципи проведення таборів активної реабілітації, але й дізнатися подробиці проведення тренувань, отримати чимало нових навичок та вмінь, переймаючи новий досвід професійних інструкторів: щодо побудови тренувального процесу на таборах АР, процесу підготовки до лекцій та оволодіння вмінням працювати у команді. Учасниками стали 15 людей, що пересуваються у візках та мають травми хребта й ураження спинного мозку.

Заняття були різноплановими – учасники мали змогу записати теоретичні основи проведення таборів для «новачків», «підтягнути» свою фізичну форму, відпрацювати навички техніки їзди у візку та долання перешкод, а на аеробіці, завдяки інструкторам-запальничкам Оксані Кононовій та Олександрі Залевській, всі мали змогу ще й покращити свій фізичний стан та настрій.

Професійний інструктор та практикуючий реабілітолог Роман Лозинський ділився своїми знаннями з загально-фізичної підготовки, а Карина Погосян та Андрій Чеберяк пильно стежили за технікою їзди на візку та давали практичні поради щодо покращення навичок учасників. Шкода, що своїм досвідом не поділився з учасниками Назмутдінов Кирило, який захворів перед самим табором. Але він був з нами на зв’язку, у порадах та консультаціях!

Вечорами, за програмою табору, проходили бесіди на різноманітну тематику, де кожен з учасників мав змогу спробувати себе у ролі лектора. Всі успішно впоралися з цим завданням та долаючи невпевненість, продемонстрували свої неабиякі ораторські здібності.

Особливе місце в програмі табору зайняв марафон-квест, який дав змогу всім випробувати свої сили у подоланні перешкод та знайти найефективніше рішення поставлених завдань, відчути командний дух. Вже по закінченню можна було констатувати – ідея була чудова, гарний настрій сповнював усіх учасників.

Завершальною крапкою стала дискотека та смачнюща вечеря, яку підготувала ініціативна група та влаштувала приємний сюрприз для всіх! Плетення вінка бажань з ромашок – незабутній та надихаючий ритуал, який вселив в кожного з нас віру, що все у нас буде добре і що наші мрії та бажання стануть реальністю!

Ще одна команда, яка працювала денно над реалізацією цього табору та доклала максимум зусиль для втілення у життя всіх задумок, це команда організаторів – Азін Володимир, Фоміна Тетяна, Смирнова Уляна та Колпаков Олег (на постійному зв’язку).

Також, особливу подяку хочеться висловити власне працівникам Західного реабілітаційно-спортивного центру, які зробили максимум для того, щоб ми відчували себе як вдома та змогли втілити нашу програму табору в особливих умовах «Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України». До речі, на території Центру було спеціально для нашого табору активної реабілітації побудовано імітатори вуличних перешкод для тренування техніки їзди на візках.

Що ж,це був перший табір АР на території Центру. Перший та не останній! ВГО “Група активної реабілітації” планує і надалі проводити на базі «Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України» ще не один табір, у тому числі й І рівня – для так званих «новачків» – нових учасників, які недавно отримали інвалідність.

Тож слідкуйте за нашими новинами!

Дякуємо всім, хто зробив цей табір таким! Ви – найкращі!

Уляна Смирнова,
організатор ТАР «Лідери-2014»;
Прес-служба НКСІУ

Національний комітет спорту інвалідів України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*