Мінсоцполітики продовжує удосконалювати сферу професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими можливостями

1 17 5 PM357image002 1 2. обмеженими можливостями, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

Питання професійної реабілітації та зайнятості громадян з обмеженими можливостями є одним з пріоритетних напрямів, над якими працює Мінсоцполітики. Про це заявив перший заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін під час зустрічі з іспанською делегацією проекту Twinning light в Україні „Наближення законодавства України до норм та стандартів ЄС у сфері професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими можливостями” та координатором секторів охорони здоров’я та соціального захисту Делегації Європейського Союзу в Україні Сергієм Полюком.

„Це вже четвертий візит іспанських експертів до України. Упродовж попередніх – вдалося ознайомити зарубіжних колег з деякими актами українського законодавства в цій сфері. Крім того, була надана можливість відвідати одні з найкращих реабілітаційних центрів професійної реабілітації у містах Львові та Євпаторії, побачити в дії систему роботу інтегрованих філій, де працюють особи з інвалідністю. Також відбулися корисні для обох сторін зустрічі в Державній службі зайнятості та у Фонді соціального захисту інвалідів. Приємно, що наша співпраця успішно триває”, – зазначив Віталій Мущинін.

Особливо урядовець наголосив, що Мінсоцполітики нині вкрай цікавлять питання впровадження кращих європейських практик щодо роботи інтегрованих філій при реабілітаційних установах та соціально-економічних підприємств, де працюють особи з інвалідністю, у тому числі на транзитних робочих місцях, і що хотілося б здійснити порівняльний аналіз української моделі з іспанською та іншими країнами ЄС. Важливим для України є і досвід (знову ж таки – з точку зору кращої Європейської моделі) організації супроводу осіб з інвалідністю на робочому місці, у тому числі з ментальними вадами, як на соціальних підприємствах, так і звичайних, де більшість працюючих є здоровими людьми.

„У цьому контексті ми певні надії покладаємо на візит до Королівства Іспанія, про який є домовленість в рамках реалізації проекту Twinning light в Україні. Українські експерти прагнуть на власні очі побачити діючі успішні моделі із працевлаштування інвалідів та ознайомитися із різними практичними аспектами їх функціонування. Ми вдячні вам за таку надану можливість. Переконаний, що напрацювання іспанських колег дозволять і нам покращити роботу в цьому напрямі”, – сказав перший заступник Міністра.

Йшлося під час зустрічі і про вже надані Іспанською стороною деякі пропозиції щодо змін чинного законодавства України у сфері професійної реабілітації, зайнятості та працевлаштування інвалідів. Мінсоцполітики заявило про свою готовність до їх грунтовного розгляду та можливого відображення у національній нормативно-правовій базі.

„Система реабілітації інвалідів в Україні організована на гарному рівні, вона дуже розвинута, – зауважив, зі свого боку, заступник Генерального Директора з координації та організації Генерального директорату політики щодо підтримки осіб з інвалідністю Міністерства охорони здоров’я, соціальних послуг та рівності Джакобо Мартін Фернандес. – Водночас ми сподіваємося, що й досвід Іспанії та інших європейських країн буде корисним, оскільки допоможе людям з інвалідністю знайти роботу. Тим самим ми досягнемо мети нашого проекту – покращити життя цієї категорії населення. Але для того, звісно, потрібно буде внести зміни і в законодавчу базу”.

Мінсоцполітики прагне комплексно підійти до вирішення питань у сфері професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими можливостями і переконане, що вони мають вирішуватися в контексті загальної зайнятості в країні та з урахуванням тих викликів, що виникли останнім часом, вважає директор Департаменту соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Оксана Полякова. „Нині Україна вирішує, як розвивати економіку надалі, зокрема, чи відновлювати старі робочі місця, чи створювати нові – з облаштуванням у тому числі для потреб інвалідів. Можливо проект допоможе нам отримати відповіді на ці непрості запитання”, – сказала Оксана Полякова й висловила впевненість, що майбутні чотири дні спільної роботи української та іспанської сторін будуть ефективними та результативними.

  1 17 5 PM357image002 1

  1 17 5 PM284image004 2

Міністерство соціальної політики України

1 реплік к “Мінсоцполітики продовжує удосконалювати сферу професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими можливостями”

  1. Лариса :

    Можливо проект допоможе нам отримати відповіді, заявляє чиновки, а можливо і не допоможе, але тисячі людей з інвалідністю бажають працювати, але не має ніякого сприяння з боку служб заянятості !! Говорю про це , як спеціаліст …. Коли балаканина закінчиться??? Порівняйте скільки людей з інвалідністю на обліку в центрах зайнятості , і скільки працевлаштувли.Самим не соромно за свою бездіяльність!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*