Покращення якості надання реабілітаційних послуг дітям-інвалідам завжди було і буде нагальним завданням Уряду, – Мінсоцполітики

1 24 5 PM415image002 1 2. дітей-інвалідів, реабілітації

Питання ефективності функціонування реабілітаційного обладнання для дітей-інвалідів, хворих на дитячий церебральний параліч, 21 листопада обговорили учасники семінару, який відбувся у Мінсоцполітики під головуванням заступника Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергія Устименка для керівників реабілітаційних установ, представників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, а також керівників громадських організацій.

„Покращення якості надання реабілітаційних послуг дітям-інвалідам, які повністю або частково втратили здатність самостійно пересуватися внаслідок церебрального паралічу, спинномозкових чи черепно-мозкових травм, інсультів, – завжди було і буде нагальним завданням Уряду. Протягом 2012-2014 років з державного бюджету Мінсоцполітики було виділено 116,4 млн гривень для забезпечення реабілітаційних установ найсучаснішим устаткуванням”, – наголосив, відкриваючи зібрання, Сергій Устименко.

Він, зокрема, поінформував, що реабілітаційні комплекси Lokomat вже активно використовуються в Одесі, Миколаєві, Харкові, Ужгороді, Луганську, Луцьку, Чернігові та Вінниці. Наприклад, протягом 2013 року з їх допомогою було забезпечено реабілітацією 474 дитини-інваліда різних вікових категорій. Також були придбані роботизовані системи для реабілітації Hand of Hope, системи реабілітації нейромоторних порушень Nirvana, реабілітаційні пневмокостюми „Атлант” та системи реабілітації опорно-рухового апарату G-EO.

„До речі, ще дві системи G-EO, які на практиці засвідчили свою високу ефективність, найближчим часом будуть поставлені до Державного комплексу соціальної реабілітації дітей-інвалідів (м. Миколаїв) та Вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів „Промінь”, – сказав Сергій Устименко.

Більш детально про технічні можливості цього обладнання розповів представник фірми-виробника – головний технічний інженер REHATECHNOLOGY A.G. Кристофер Томелеррі, який спеціально приїхав до України, щоб зустрітися з українськими фахівцями.

Він, зокрема, повідомив, що їх компанія – швейцарська і базується поруч з Цюріхом. Займається виробництвом новітнього устаткування для хворих з неврологічними захворюваннями. Гасло компанії – „Покращити якість життя пацієнта!”. Для його реалізації компанія тісно співпрацює з лікарями, фізіотерапевтами, вченими. Продукція REHATECHNOLOGY A.G представлена у 25 країнах світу.

„Активність у повсякденному житті пов’язана з рухливістю та ходьбою. Методики лікування неврологічних захворювань є різні. Наше основне завдання навчити пацієнта рухатися. Для цього потрібні постійні тренування, коли певні рухи повторюються багато разів і є виснажливими як для фізіотерапевта, так і для пацієнта. Щоб цей процес максимально спростити, ми розробили системи програмування пластин для ніг. Їх застосування допомагає пацієнтові навчитися рухатися, зокрема, здійснити 800 кроків за 20 хвилин, а також підійматися та спускатися сходами, що також є надзвичайно важливим. Наші дослідження, які ми проводили в Берліні та Мехіко, доводять: використання роботизованих пристроїв плюс фізіотерапія спроможні істотно покращити активність людини, дають їй можливість самообслуговуватися. Зрештою, що таке G-EO? Це пацієнт, який взаємодіє з лікарем як інструктором, та робот”, – зазначив Кристофер Томелеррі.

Директор Українського НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності Антоніна Салеєва, дитячий ортопед Ірина Чернишова та дитячий невролог Олена Варешнюк, зі свого боку, також підтвердили ефективність системи G-EO: „У всіх діток з ДЦП спостерігаються позитивні результати. А для нас результат – коли пацієнт починає сам рухатися. Згадана система – могутня складова у цьому процесі. Спасибі розробникам! До речі, Lokomat та G-EO прекрасно доповнюють одна одну, адже для кожної дитини ми розробляємо індивідуальні програму відновлення рухових функцій. І взагалі: нарощення можливостей реабілітаційних центрів – це правильне вкладення державних коштів!”.

Поділилася своїм досвідом роботи й спеціаліст з фізичної реабілітації Одеського обласного благодійного фонду реабілітації дітей-інвалідів „Майбутнє” Ольга Голомбієвська: „Мозок дитини з ДЦП не знає як треба рухатися. Наше завдання – допомогти навчитися. За 18 років 20 тисяч дітей пройшли у нас курс лікування. Ми вдячні Мінсоцполітики за допомогу і підтримку, адже маємо чудові приміщення й найсучасніше обладнання. Зокрема, використовуємо Lokomat, роботизовані ортези, а з лютого 2014 року – й систему G-EO. Для перевірки їх ефективності проводимо відповідні тести. Хочу звернути увагу, що за всіма показниками у наших пацієнтів відбувається поліпшення”.

Учасники семінару обговорили особливості застосування тих чи інших реабілітаційних методик та висловили побажання Міністерству – частіше організовувати подібні заходи.

  1 24 5 PM415image002 1

  1 24 5 PM835image004 2

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*