У реабілітаційному центрі запрацювала соляна кімната

1 26 2 e70d261e2887c7ec227b5f4d00df52f7 XL 2. реабілітації

  1 26 2 e70d261e2887c7ec227b5f4d00df52f7 XL 1У суботу, 17 січня, у Кузнецовському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів відкрили першу у місті соляну кімнату. На її облаштування витратили близько двох тонн солі та 98 тисяч гривень. Профінансувало соляну кімнату місто, а роботу виконали фахівці із донецького Соледара, що знаходиться за 18 кілометрів від Артемівська у зоні АТО. Звідти привезли і матеріал – 600 кілограмів соляних брил. Решту – звичайну сертифіковану кухонну сіль, також артемівську – закупили у Рівному.

Директор реабілітаційного центру Наталія Федінчик каже, що із введенням соляної кімнати в експлуатацію, розшириться сфера послуг, які надає центр. Тут не тільки обслуговуватимуть дітей-інвалідів, а й залучатимуть малюків із так званої групи ризику – тих, хто має захворювання органів дихання, ЛОР-органів і щитовидної залози. Більше того, після детального вивчення питання планують надавати платні послуги усім охочим кузнецовцям.

Кімната повністю відтворює мікроклімат природної соляної печери. Температура тут зберігається на рівні 20-24 градуси за Цельсієм. Вологість повітря – до 70%. За допомогою галогенератора спеціально приготовлений соляний розчин розпилюється рівномірно по всьому приміщенню. І якщо у природному середовищі концентрація солі становить до 5 міліграмів на метр кубічний, то у соляній кімнаті для покращення і прискорення терапевтичного ефекту можна досягнути концентрації до 17 міліграмів на метр кубічний. Це, за словами лікаря-терапевта реабілітаційного центру Оксани Волощук, дуже добре впливає на органи дихання, лікує такі хронічні патології, як бронхіальна астма, бронхіти, тонзиліти, фарингіти, синусити, а також покращує кровообіг та збільшує постачання кисню до головного мозку. А ще затишна атмосфера, освітлення, легка музика, сидяче положення заспокійливо впливають на нервову систему. Це дуже корисно для діток, які проходять реабілітацію в центрі.

– Наразі у нас немає ліцензії на надання терапевтичних послуг, – говорить Наталія Федінчик. – Тому, поки що тут проходитимуть психо-релаксаційні заняття. Їх для дітей будуть проводити психолог та фахівець з фізичної реабілітації. Щоб створити відповідну атмосферу, у кімнаті облаштували приглушене освітлення, яке періодично змінює колір, електричний камін, пісочницю, встановили телевізор. Для додаткової зручності планують закупити шезлонги. Одночасно перебувати у кімнаті можуть десять-дванадцять дітей. Першими випробували на собі терапевтичний ефект солі журналісти та гості урочистого відкриття соляної кімнати. Разом з Наталією Федінчик стрічку перерізали генеральний директор РАЕС Павло Павлишин та виконуючий обов’язки міського голови Кузнецовська Ігор Куц. Освятив кімнату отець Йосип Шарко.

Зазначимо, що Рівненська атомна електростанція постійно підтримує Кузнецовський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів у вирішенні господарсько-побутових питань. Генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, його помічник Олександр Корнійко та працівниця УСР Тетяна Кузмічова входять до піклувальної ради центру.

Іванна Ковб

4bloka.com +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*