Робота протезних підприємств щодо забезпечення засобами реабілітації учасників АТО

1 16 6 108008-23 2. протезами, протезування, реабілітації

З вересня 2014 року казенні та державні протезно-ортопедичні підприємства України активно приймають участь в процесі реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції. Такі підприємства мають всі технічні, економічні та кадрові можливості для виготовлення сучасних технічних засобів реабілітації, в тому числі протезів і ортезів.

За цей час підприємствами галузі забезпечено протезами та ортезами верхніх та нижніх кінцівок 62 учасників АТО, з яких більшість (43 особи) отримали протезно-ортопедичну допомогу на казенних і державних протезно-ортопедичних підприємствах, зокрема Вінницькому, Дніпропетровському, Житомирському, Київському, Одеському та Полтавському КЕПОП, Львівському КЕПЗПіП, Миколаївському ДЕПОП, а також Харківському НДІ.

Учасників АТО також забезпечено протезами верхніх та нижніх кінцівок на підприємствах інших форм власності, а саме: ТОВ «ОртотехсервісГМбХ», ТОВ «СПОП «АЄ.Брік», Українському центрі реабілітації ветеранів Афганістану м. Києва, Протезно-ортопедичній майстерні «Ескулап» (м. Луцьк), ТОВ «ЦП «Едвардс», ТОВ «Ортез» (м. Полтава), ТОВ «Турбота», ТОВ «ОртСабо-«СЦР».

Протезуванню передує процес, іноді досить тривалий, медичної реабілітації, який учасники АТО проходять в клініках, госпіталях та інших медичних закладах. Наразі таку медичну реабілітацію отримують 65 учасників АТО.

Саме на цьому етапі представники казенних та державних протезно-ортопедичних підприємств розпочинають роботу по інформуванню та консультуванню учасників АТО щодо можливостей здійснення протезування (ортезування) в Україні.

Так, щотижнево медичні фахівці всіх протезно-ортопедичних підприємств відвідують регіональні клініки, шпиталі та інші медичні заклади з метою виявлення учасників АТО, які потребують протезування, та надають роз’яснення щодо їх прав на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (ортезами та протезами). Під час візитів здійснюються консультації щодо можливостей протезування, з демонстрацією сучасних протезів, та подальшої фізичної реабілітації, а також ретельний підбір комплектації протезу, який зможе компенсувати функції втраченої кінцівки.

Далі, коли процес медичної та психологічної реабілітації вже дозволяє здійснювати підготовку до протезування, пацієнти можуть перебувати в стаціонарах протезних підприємств під постійним наглядом їх медичних працівників. Стаціонарні відділення, які функціонують на всіх казенних і державних підприємствах, дають можливість здійснювати весь процес протезування та реабілітації під постійним наглядом кваліфікованих спеціалістів, що є дуже важливим, особливо для тих осіб, які отримують протезно-ортопедичну допомогу не за місцем проживання (реєстрації).

Навчання користуванню протезами та фізична реабілітації в умовах стаціонарних відділень – це завершальний етап протезування.

З метою визначення результативності проведеної роботи, медичними працівниками забезпечується зворотній зв’язок між підприємствами та учасниками АТО, які отримали протези.

Для висвітлення інформації щодо можливостей протезування учасників АТО на підприємствах, використовуються сайти підприємств. В цьому напрямку слід відмітити роботу Львівського /www.protez.com.ua/, Вінницького /www.vkepop.com.ua/, Дніпропетровського /www.dkepop.dp.ua/ підприємств.

З регіональною пресою тісно співпрацюють Дніпропетровське та Львівське підприємства. Активно співпрацюють з телеканалами Львівське («24 канал»), Дніпропетровське («11 канал» Дніпропетровська та Запорізька обл.), Житомирське («24 канал»), Полтавське («Місто», «Лтава» та «ІРТ» м. Полтава), Хмельницьке підприємства («112 канал», «Поділля»), Харківське ДДПП («112 канал»). Вінницьким КЕПОП проведена робота по створенню та розміщенню відео сюжету підприємства з телеканалом Вінницького державного телебачення щодо можливостей надання протезно-ортопедичної допомоги учасникам АТО.

Фонд соціального захисту інвалідів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*