У Луцьку відкрили реабілітаційний центр для жінок після онкології

1 14 6 image 2. реабілітаційного центру

  1 14 6 image 1Захворюваність на рак молочної залози має стійку тенденцію до росту на Волині.

На обліку в канцерреєстрі знаходяться 2832 жінки, за рік у Волинській області реєструється 260-280 випадків раку грудей, з них близько 200 пацієнтів переносять операцію, що веде до зниження та втрати працездатності, інвалідизації. Повернення пацієнтів після комплексного лікування онкологічної хвороби до нормального життя являється важливою метою для охорони здоров’я.

З цією метою на базі Волинського обласного диспансеру створено реабілітаційний центр за сприяння Волинської ОДА, громадських організацій та благодійників.

Зауважимо, що система реабілітації жінок, які перенесли операцію на молочній залозі включає в себе протезування, підбір відповідної білизни, рекомендації по догляду, лікувальну гімнастику, масаж, психотерапію при депресії.

Ремонт приміщення реабілітаційного центру зробили за кошти обласного бюджету (216,50 тисяч гривень), за залучені кошти придбано сантехнічне обладнання на суму 12 тисяч гривень. Встановлено обладнання за кошти благодійників на суму 155 тисяч гривень.

Діяльність реабілітаційного центру дасть змогу значній кількості жінок повернутися до нормального соціального життя та зменшить кількість жінок-інвалідів.

Під час відкриття реабілітаційного центру йшлося про те, що навіть після видалення грудей жінка хоче відчувати себе привабливою, тому потрібно працювати із пацієнткою, членами її сім’ї, щоб вона змогла відчувати себе прекрасною.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк зазначив, що 70% пацієнтів повністю виліковуються від раку. Він додав, що раніше реабілітація була не дуже розвинена в Україні, тому такі центри – це перші кроки у цій сфері.

Голова громадської організації жінок-інвалідів «Донна» Лариса Ященко із сумом розповіла, що раніше для жінок навіть не було протезів грудей. Вона наголосила, що здоровий спосіб життя та заняття спортом є важливими факторами у профілактиці раку, а жінок після операції вона закликала не здаватися і ходити на тренування до реабілітаційного центру.

«Волинська правда» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*