В райдержадміністрації проведено робочу зустріч в рамках міжнародного проекту «Для надії завтра»

1 10 4 image002 1 2. обмеженими можливостями, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 10 4 image002 1В Кременецькій райдержадміністрації проведено дружню зустріч в рамках міжнародного проекту «Для надії завтра». Від української сторони у ній взяли участь керівник апарату райдержадміністрації Світлана Федишена, представники відділів та управлінь райдержадміністрації, голова районної ради Андрій Смаглюк, представники громадських організацій та ЗМІ. Польщу представляли керівники громадських об’єднань, що займаються особами з обмеженими можливостями.

Учасники зустрічі заслухали інформаційну доповідь голови Тернопільського благодійного фонду «Живи з надією» Алли Андрущук про становище людей з інвалідністю в Тернопільській області. Яка, зокрема зазначила: «Однією з категорій населення в регіонах, яка потребує особливої уваги є люди з інвалідністю.

Однією з особливостей життєдіяльності людей з інвалідністю є невідповідність державного забезпечення їх реальним потребам. Законодавством України для інвалідів передбачена ціла система соціальних практиці ці преференції преференцій (соціальних виплат, пільг, тощо). Однак, на реалізуються не в повній мірі, або не реалізуються взагалі. Чіткої системи державного управління щодо соціального захисту та реабілітації інвалідів поки що не запроваджено.

  1 10 4 image004 2Так наприклад, однією з головних передумов для належної життєдіяльності людей з інвалідністю, особливо дітей з інвалідністю, є дотримання визначеної системи реабілітації. Однак, пройти належним чином медичну чи соціальну реабілітацію неможливо, оскільки путівки в заклади закупляють державні установи і їх кількість є меншою від реальної кількості інвалідів, які їх потребують. Також є випадки коли інвалідам з Тернопільської області пропонується проходити реабілітацію в закладах, які розташовані на далекій відстані. Реабілітаційні центри, які були розташовані в Східній Україні, Криму є недоступні для осіб з обмеженими можливостями. Відсутність реабілітації не лише погіршує здоров’я людини з інвалідністю, а й має негативні наслідки на її життя в цілому. Крім цього є окремі заклади, які хоч і мають назви «Центр реабілітації», однак, функціонують як структурні підрозділи певних закладів.

Центрів реабілітації, які б надавали інвалідам комплексні реабілітаційні послуги (медичні, соціальні, психологічні, трудові, фізкультурно-спортивні, тощо) на території Тернопільської області відсутні.

  1 10 4 image006 3Займаючись вивченням питання потреб інвалідів в реабілітації, ми побачили, що питання статистики, потреб інвалідів, їх реабілітації є вкрай недостатнє. Вивчення цього питання потребує великих зусиль і коштів. Для запровадження на регіональному рівні дієвої системи надання послуг людям з інвалідністю дуже важливим є вивчення та впровадження досвіду Європейских країн».

На нараді, зокрема, обговорили можливі шляхи співпраці в галузі спільної реалізації міжнародних проектів задля покращення життя осіб з обмеженими можливостями в Тернопільській області та в Україні в цілому. Ділились планами та намічали можливості створення на Кременеччині Центру реабілітації осіб з обмеженими можливостями.

Кременецька районна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*